Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2022 9:35
Čas čtení 0:50
Adéla Ježková

Na pražském hlavním nádraží skončí dobrovolnická pomoc. V místě bude pro uprchlíky už jen informační stánek

Na pražském hlavním nádraží skončí dobrovolnická pomoc. V místě bude pro uprchlíky už jen informační stánek
Zdroj: Wikimedia Commons/ VitVit/ volně k užití
NEWS INVAZE NA UKRAJINĚ PRAHA VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Koncem května skončí na hlavním nádraží dobrovolnická pomoc, následně bude třeba zřídit pro uprchlíky informační stanoviště. Informoval o tom ministr vnitra Vít Rakušan (STAN).

Poté, co bude pomoc na nádraží ukončena, je nutné podle Rakušana zřídit informační stanoviště, ve kterém by se uprchlíci mohli obrátit na zástupce policie, hasičů a odboru azylové a migrační politiky. Zde by se uprchlíci mohli dozvědět, zda mají nárok na azyl. Informoval o tom server iRozhlas.

„Šel bych cestou, že bychom snižovali objem služeb, které jsou poskytované na hlavním nádraží,“ uvedl pro Českou televizi pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti).

Doporučeno
Praha vybudovala stanové městečko pro uprchlíky, kteří zůstávají na nádraží. „Lidi nenecháme spát na chodbách,“ říká Rakušan Praha vybudovala stanové městečko pro uprchlíky, kteří zůstávají na nádraží. „Lidi nenecháme spát na chodbách,“ říká Rakušan 12. května 2022 11:20

Pokud by konkrétní uprchlíci nárok na dočasnou ochranu neměli například kvůli maďarskému občanství, ve spolupráci s Ministerstvem dopravy by jim byla zajištěna cesta zpět. Nicméně do doby, než lidé projdou procesem „lustrace“, jim bude nutné zajistit ubytování jinde než v nádražní hale. Konkrétní řešení –⁠ kromě stanového městečka v pražské Troji –⁠ ale Rakušan údajně zatím nemá. Situace se podle něj vyřeší do konce května.

Pokud vláda nevytvoří efektivní systém přerozdělování uprchlíků do regionů, hlavnímu městu podle Hřiba hrozí, že bude muset uzavřít asistenční centrum ve Vysočanech. Ve středu nicméně primátor uvedl, že se tak nestane přinejmenším do konce května. 

Domů
Sdílet
Diskuse