Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. května 2022 19:14
Čas čtení 0:35
Tereza Šnajdrová

Zemřel Vangelis, autor mnoha známých filmových skladeb

Zemřel Vangelis, autor mnoha známých filmových skladeb
Zdroj: Wikimedia Commons/NikolasforWiki/volně k použití
NEWS ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Ve věku 79 let zemřel známý řecký skladatel Vangelis. Za hudbu k filmu Ohnivé vozy získal v roce 1982 Oscara.

Ve věku 79 let zemřel řecký skladatel Vangelis, jehož skladby můžeš znát z mnoha úspěšných filmů. Za hudbu k snímku Ohnivé vozy získal v roce 1982 Oscara, informují National Post a CNA.

Doporučeno
ČSSD a Zelení budou v podzimních volbách v Praze kandidovat společně. Povede je Šabatová ČSSD a Zelení budou v podzimních volbách v Praze kandidovat společně. Povede je Šabatová 19. května 2022 18:11

Vangelis se o hudbu začal zajímat už jako malý. Boucháním hrnci a pánvemi zkoumal zvuk, experimentoval a tato vášeň mu vydržela až do dospělosti, kdy se stal uznávaným skladatelem.

Řecký muzikant je nyní označován za průkopníka elektropopu, ale ve své tvorbě kombinoval i další nejrůznější hudební styly. Fanoušci z celého světa obdivovali, jaké melodie dokáže vytvořit za pomoci syntezátorů, čehož si všimli také u filmu. 

Vangelis v počátcích své sólové kariéry skládal hudbu k filmům režiséra Frédérica Rossifa a v roce 1982 ve spolupráci s Ridleym Scottem složil hudbu k populárnímu sci-fi snímku Blade Runner. Na tuto úspěšnou spolupráci navázal i v roce 1992, kdy k filmu 1492: Dobytí ráje napsal hit Conquest of Paradise.

Domů
Sdílet
Diskuse