Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
22. května 2022 15:41
Čas čtení 1:02
Barbora Volfová

YouTube odstraňuje tisíce kanálů souvisejících s válkou na Ukrajině. Některá videa označují invazi za „osvobozeneckou misi“

YouTube odstraňuje tisíce kanálů souvisejících s válkou na Ukrajině. Některá videa označují invazi za „osvobozeneckou misi“
Zdroj: Pexels/Szabó Viktor/volně k užití
NEWS RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ YOUTUBE
Uložit Uložené

YouTube je v Rusku velmi populární platformou, navštěvuje ji okolo 90 milionů uživatelů.

Platforma YouTube doposud odstranila více než 70 000 videí a 9 000 kanálů souvisejících s válkou na Ukrajině za porušení pokynů týkajících se obsahu. Některá ze stažených videí označovala invazi za „osvobozeneckou misi“Informuje o tom The Guardian. 

YouTube navštěvuje v Rusku okolo 90 milionů uživatelů. Platforma je v zemi kupodivu stále aktivní, přestože na ní působí opoziční osobnosti, jako například vězněný aktivista Alexej Navalnyj. 

Doporučeno
Volodymyr Zelenskyj: Válku na Ukrajině lze ukončit jen diplomacií Volodymyr Zelenskyj: Válku na Ukrajině lze ukončit jen diplomacií 21. května 2022 16:10

Internetová platforma také zasáhla proti obsahu, jenž popíral nebo bagatelizoval invazi. Odstranil účet prokremelského novináře Vladimira Solovjova. Kanály spojené s ruskými ministerstvy obrany a zahraničních věcí byly dočasně pozastaveny z důvodu popisování války jako „osvobozenecké mise“. Seznam zrušených kanálů a obsah YouTube nezveřejnil.

V prvních měsících invaze na Ukrajině zablokovalo Rusko hojně využívané sociální sítě jako Facebook, Instagram či TikTok. Přístup na Twitter byl omezen v reakci na vlastní zákazy platforem pro ruská státní média.
 

youtube aplikace mobil
Zdroj: Getty Images/Chesnot

„Máme zásady týkající se velkých násilných událostí, které se týkají věcí, jako je popírání velkých násilných událostí: vše od holokaustu po Sandy Hook. A samozřejmě to, co se děje na Ukrajině, je velká násilná událost. A tak jsme tuto politiku použili k bezprecedentním akcím,“ řekl pro The Guardian produktový ředitel YouTube Neal Mohan.

Doporučeno
McDonald's našel kupce pro své restaurace v Rusku. Síť fastfoodů čeká kompletní rebranding McDonald's našel kupce pro své restaurace v Rusku. Síť fastfoodů čeká kompletní rebranding 20. května 2022 19:44

Podle Mohana je nejdůležitější zajistit, aby se k uživatelům YouTube dostávaly přesné, kvalitní a důvěryhodné informace o invazi. Zájem o kanály s autoritativním obsahem podle něj výrazně vzrostly, a to hlavně v zemích kolem Ukrajiny a samotném Rusku. 

Ruský ministr pro digitální rozvoj Maksut Shadajev v úterý řekl, že Rusko neplánuje blokovat YouTube, a naznačil, že takový krok by byl pro 90 milionů ruských uživatelů vražedný, píší Euronews.

Domů
Sdílet
Diskuse