Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. června 2022 11:23
Čas čtení 0:52
Tereza Šnajdrová

Slovenský soud zamítl Babišovu žalobu ohledně jeho evidence u StB

Slovenský soud zamítl Babišovu žalobu ohledně jeho evidence u StB
Zdroj: Úřad vlády ČR
NEWS ANDREJ BABIŠ ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Krajský soud v Bratislavě se od úterního rána zabýval žalobou bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) ohledně jeho evidence u StB. Nakonec ji zamítl a Babiš ani nedostal možnost odvolat se.

Krajský soud v Bratislavě se v úterý zaobíral žalobou bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO), který je v archivních svazcích československé tajné policie veden jako agent StB. Bývalý premiér v žalobě tvrdil, že byl ve svazcích neoprávněně. Soud jeho žalobu zamítl, předseda hnutí ANO se proti rozsudku nemůže odvolat, informuje TASR.

Doporučeno
Andrej Babiš půjde v září k soudu Andrej Babiš půjde v září k soudu 7. června 2022 12:28

Bývalý premiér Andrej Babiš (ANO) byl ve svazcích StB veden jako agent pod krycím jménem Bureš, sám však spolupráci s StB popírá a trvá na tom, že je ve svazcích veden neoprávněně. Ve sporu o ochranu osobnosti podal žalobu na Ústav paměti národa už v roce 2012.


V kauze rozhodovaly soudy již vícekrát. V únoru 2018 bratislavský Krajský soud žalobu českého premiéra zamítl a Nejvyšší soud Slovenska následně odmítl Babišem podané odvolání. 

Případ se pak dnes znovu dostal před Krajský soud v Bratislavě, který žalobu Andreje Babiše opět zamítl a nedal mu možnost se odvolat. Bývalý premiér se jednání nezúčastnil.

V září tohoto roku čeká Andreje Babiše další soud týkající se kauzy Čapí hnízdo. Bývalý premiér tentokrát usedne na lavici obžalovaných a v případě, že se jeho vina prokáže, mu hrozí až 10 let za mřížemi. O soudu jsme psali v samostatném článku.

Domů
Sdílet
Diskuse