Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. června 2022 11:32
Čas čtení 1:04
Barbora Volfová TASR

Alexej Navalnyj byl z vězení převezen na neznámé místo

Alexej Navalnyj byl z vězení převezen na neznámé místo
Zdroj: TASR/AP
NEWS ALEXEJ NAVALNYJ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Prostřednictvím aplikace Telegram o tom informoval Navalného spolupracovník Leonid Volkov žijící v exilu.

Vězněný ruský opoziční politik a protikorupční aktivista Alexej Navalnyj byl podle slovenské agentury TASR převezen z vězeňského tábora v Pokrově ve Vladimirské oblasti na neznámé místo.

Prostřednictvím aplikace Telegram o tom v úterý informoval Navalného spolupracovník Leonid Volkov žijící v exilu. Navalného mluvčí Kira Jarmyšová na Telegramu uvedla, že politikovi právníci a příbuzní nebyli o jeho převozu předem informováni. Připomněla, že podle oficiálně nepotvrzených zpráv se vězeňská správa chystala Navalného přemístit do věznice IK-6 s přísným režimem v Melechově.

Doporučeno
Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj vyzval k protestům proti válce. Lidé mají vyjít v neděli na hlavní náměstí svých měst Ruský opoziční lídr Alexej Navalnyj vyzval k protestům proti válce. Lidé mají vyjít v neděli na hlavní náměstí svých měst 11. března 2022 12:16

Jarmyšová dodala, že zatím není známo, jestli se tak opravdu stalo. Vysvětlila, že problém nespočívá jen v tom, že věznice s přísným režimem je mnohem horší, ale také v tom, že po celou dobu, kdy není známo, kde se Alexej nachází, zůstává sám tváří v tvář systému, který se ho už pokusil zabít.

Moskevský soud poslal Navalného na devět let do vězení na základě obvinění z podvodu a pohrdání soudem. Obžaloba v této kauze tvrdila, že politik lákal od svých sympatizantů finanční dary na údajné odhalování a vyšetřování případů korupce. Peníze však údajně zpronevěřil a využil k financování svých soukromých aktivit.

Krajský předseda věznic Sergej Jažan se vyjádřil, že Navalnyj byl do věznice u Melechova již převezen. Jarmyšová na Twitteru uvedla, že Jažanovo tvrzení ještě nemá potvrzeno.

Samotný Navalnyj už v květnu připustil, že by mohl být přemístěn do věznice IK-6. „Můj rozsudek ještě nenabyl právní moci, ale vězni z Melechova mi už píší, že mi vyřizují vězení ve vězení," řekl.

Domů
Sdílet
Diskuse