Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2022 8:00
Čas čtení 0:46
Radim Šlechta

Kolumbie má nové progresivní vedení. Téměř po 100 letech

NEWS KOLUMBIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Protikandidáta Rodolfa Hernándeze porazil přibližně o 700 tisíc hlasů.

Kolumbie má téměř po 100 letech progresivní vedení. Senátor Gustavo Petro se stal novým prezidentem. Volby vyhrál proti Rodolfu Hernándezovi a do vedení země se Petro dostal s celkovými 50,44 % hlasů. Může tak přinést progresivní změnu po tom, co zemi vedl autoritářský Ivan Duque. Informuje o tom server Colombia Reprots.

Gustavo Petro vyhrál volby a vystřídal Ivana Duqua ve funkci hlavy státu. Ten na svém Twitteru uvedl, že už se se svým nástupcem spojil a pogratuloval mu k zaslouženému vítězství. Údajně zkorumpovaného Hernándeze porazil Petro ve druhém kole s náskokem přibližně 700 tisíc hlasů. Ten svou prohru uznal přibližně dvě hodiny po uzavření volebních místností.

Gustavo Petro
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)/Ahperiodista/volně k užití

Bývalý starosta Bogoty Petro se o funkci prezidenta ucházel již potřetí. Občanům Kolumbie slibuje poměrně ambiciózní změny. V plánu má reformy v oblasti důchodů, zemědělství nebo třeba daňové politiky. Za důležité považuje také změnit přístup země v boji proti drogovým kartelům.

Falešné hlasovací lístky

Přestože volby skončily a výsledek je považován za platný, Alexander Vega z National Reporter upozornil na problém v souvislosti s platností hlasovacích lístků. Ty měly na některá volební místa přijít poškozené a jako takové by se považovaly za neplatné. Nejvíce takových případů se mělo stát v Bogotě.

Domů
Sdílet
Diskuse