Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
20. června 2022 14:48
Čas čtení 1:20
Vojtěch Vanda

Stanislav Polčák pozastavil své členství v hnutí STAN

Stanislav Polčák pozastavil své členství v hnutí STAN
Zdroj: ČTK/Krumphanzl Michal
POLITIKA STAN
Uložit Uložené

Po ministru školství Petru Gazdíkovi pozastavil své členství i europoslanec Polčák.

Europoslanec Stanislav Polčák (STAN) se rozhodl pozastavit své členství v hnutí STAN. Uvedl to v prohlášení v rámci tiskové zprávy. Činí tak, přestože podle jeho slov není aktérem současné kauzy kolem městských zakázek v Praze, jejichž hlavní postavou je Petr Hlubuček. Polčák pozastavuje své členství ve stejný den jako ministr školství Petr Gazdík. 

Doporučeno
Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka Čestné řešení, máslo na hlavě a obvinění z napojení na mafii. Takto politici reagují na rezignaci ministra školství Gazdíka 19. června 2022 12:44

Polčák je údajně připraven nebýt součástí užšího vedení hnutí. Dle jeho slov odmítá být „dáván na úroveň“ Petra Hlubučka. „Přesto plně vnímám, že moje dřívější známost s Michalem Redlem, kterou jsem nikdy netajil, ubližuje hnutí ve světle současného vyšetřování,“ říká.

Podnikatel Michal Redl je, společně s podnikatelem Pavlem Kosem a bývalým náměstkem Petrem Hlubučkem (STAN), členem údajné organizované zločinecké skupiny. Policie, jak jsme tě informovali, tuto kauzu pojmenovala Dozimetr a obvinila zde dalších 13 lidí. Soud, který se konal v pátek, následně Hlubučka poslal do vazby.

Polčák se však dušuje, že jeho známost s Redlem neovlivnila jeho politické kroky a rozhodování. „Tuto hranici jsem měl vždy pevně nastavenou. Rozhodně jsem ani nepropojoval pražské politiky z různých stran s lidmi z Redlova okolí. Jsem přesvědčen, že průběh vyšetřování a další informace kolem této kauzy má slova potvrdí,“ dušoval se.

Končí i Gazdík

Kauza, která rozhýbala politické posty v nové vládě, vyvinula nátlak zejména na ministra vnitra Víta Rakušana (STAN). Předseda hnutí, kolem nějž se točí kauza Dozimetr, však uvedl, že odstupovat ze své pozice nehodlá. Kvůli spojení s Michalem Redlem se ale rozhodl vzdát svého postu ministra školství Petr Gazdík společně s pozicí místopředsedy hnutí STAN. Z pozice ministra odstoupí k 30. červnu.

Doporučeno
Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě Takto se česká sněmovna staví k ochraně LGBTQ lidí a rovných práv tři měsíce po bratislavské vraždě 6. února 2023 6:00

„Je to mé rozhodnutí. A to přesto, že se necítím být jakkoliv vinen v probíhající kauze Petra Hlubučka. Nic zlého jsem neprovedl,“ napsal v prohlášení, které bylo uvedeno v tiskové zprávě.

„Necítím se vinen ani ve věcné, natož trestněprávní rovině a znovu opakuji, že mé politické kroky ani rozhodování hnutí STAN nikdy neřídily paralelní struktury. Že se mě aktuální kriminální případ netýká, se plně prokáže při projednávání této kauzy u soudu, kde budou všechny její aspekty veřejně projednány,“ dodal Gazdík.

Domů
Sdílet
Diskuse