Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. června 2022 19:37
Čas čtení 1:00
Ilona Hobzová

Francouzský soud potvrdil zákaz burkin ve veřejných bazénech. Grenoble s odvoláním neuspěl

Francouzský soud potvrdil zákaz burkin ve veřejných bazénech. Grenoble s odvoláním neuspěl
Zdroj: Flickr/volně k užití
NEWS FRANCIE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Celotělové plavky jsou ve Francii předmětem ostrých debat.

Francouzský soud v úterý definitivně potvrdil zákaz jednodílných plavek zahalujících celé tělo. Zamítl tak odvolání města Grenoble, které s tímto zákazem nesouhlasilo a tento druh plavek ve veřejných bazénech povolilo. Soud uvedl, že nemůže povolit „výjimky z pravidel proto, aby mohli někteří lidé uspokojit své náboženské požadavky“.

Zákaz z hygienických důvodů

Starosta Grenoblu Éric Piolle označil přísná pravidla pro koupací oděvy, která ve Francii platí, za absurdní. Město tak v květnu povolilo ženám koupat se v jednodílných plavkách, které zahalují celé tělo, nebo naopak sundat vrchní díl plavek. Dostalo se tak do právního sporu s vládou, které dal nyní soud za pravdu a definitivně potvrdil zákaz burkin.

Ministr vnitra Gerald Darmanin označil rozhodnutí soudu za „vítězství zákona proti separatismu, pro sekularismus a pro celou republiku“. Odkázal tak na zákon, který byl zaveden loni v boji proti islamistickému radikalismu.

Kritici burkin také tvrdí, že pokud by tento typ plavek byl povolen, vytváří to tlak na muslimské ženy, aby je nosily. Jejich zastánci včetně vedení města Grenoble jsou naopak toho názoru, že ženy by měly mít možnost zakrýt své tělo, pokud to chtějí. Zákaz burkin ale vláda prosadila dle svého tvrzení i z hygienických, nejen náboženských důvodů. Muži jsou zase povinni nosit přiléhavý typ plavek, nikoli volné šortky. 

Domů
Sdílet
Diskuse