Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
1. července 2022 14:42
Čas čtení 1:13
Tereza Šnajdrová

Varování meteorologů: ČHMÚ rozšířil výstrahu před velmi silnými bouřkami a vysokými teplotami

Varování meteorologů: ČHMÚ rozšířil výstrahu před velmi silnými bouřkami a vysokými teplotami
Zdroj: Unsplash/Max LaRochelle/volně k užití
NEWS ČHMÚ PŘEDPOVĚĎ POČASÍ
Uložit Uložené

Český hydrometeorologický ústav rozšířil výstrahu před velmi silnými bouřkami, vysokými teplotami a nebezpečím požárů.

Český hydrometeorologický ústav rozšířil v pátek v poledne výstrahu před velmi vysokými teplotami, silnými bouřkami a vznikem požárů. Varování meteorologů se dotklo takřka celého Česka a v planosti bude až do sobotního rána. Na pozoru by měli být lidé téměř ve všech krajích.

Doporučeno
Mapa: Odjezd na letní dovolenou komplikují dopravní omezení. Podívej se, kde se opravuje Mapa: Odjezd na letní dovolenou komplikují dopravní omezení. Podívej se, kde se opravuje 1. července 2022 11:33

„Upřesňující výstraha na (velmi) vysoké teploty, nebezpečí požárů a (velmi) silné bouřky. Objevit se mohou přívalové srážky kolem 50 mm, kroupy do 5 cm a nárazy větru i kolem 70 km/h. Předpokládáme rychlé vzestupy hladin zejména menších vodních toků,“ napsal na Twitteru ČHMÚ.

V souvislosti s velmi silnými bouřkami platí od dnešního odpoledne až do sobotního rána ve Středočeském, Libereckém, Jihomoravském, Královéhradeckém, Pardubickém, Olomouckém, Moravskoslezském, Zlínském kraji, na Vysočině a v Praze vysoký stupeň nebezpečí. Nízký stupeň nebezpečí pak platí v Ústeckém a Plzeňském kraji.

„Lokálně se očekává přívalový déšť s možným intenzivním odtokem vody ze svahů, rychlým rozvodněním malých toků a suchých koryt, zatopení podchodů, podjezdů, sklepů, podemletí komunikací nebo jejich zanesení unášeným materiálem apod. Nárazy větru mohou lámat větve, vyvracet stromy. Nebezpečí představují také kroupy a blesky. Lze očekávat škody na majetku, výpadky v energetice, problémy v dopravě apod.,“ varují meteorologové.

Doporučeno
Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? Reportáž: Kdo jsou studenti a studentky, kteří v Praze stávkovali za klima? 17. června 2022 20:00

Velmi vysoké teploty budou v průběhu pátku ohrožovat Jihomoravský, Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Na zmíněném území také platí výstraha před nebezpečím vzniku požárů.

„Vysoká zátěž na lidský organismus, nebezpečí přehřátí a dehydratace. Doporučuje se dodržovat pitný režim, zvýšit konzumaci neslazených nealkoholických nápojů, které je vhodné kombinovat s minerálními vodami. Omezit tělesnou zátěž v poledních a odpoledních hodinách. Nenechávat děti nebo i zvířata na přímém slunci, zvláště v zaparkovaných automobilech,“ dodává ČHMÚ.

Domů
Sdílet
Diskuse