Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
7. července 2022 12:54
Čas čtení 0:59
Barbora Volfová TASR

Finsko posiluje bezpečnost na hranicích s Ruskem, schválilo návrh zákona umožňujícího postavit bariéry

Finsko posiluje bezpečnost na hranicích s Ruskem, schválilo návrh zákona umožňujícího postavit bariéry
Zdroj: Pixabay/volně k užití
NEWS FINSKO NATO RUSKO VÁLKA NA UKRAJINĚ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Pokud návrh vstoupí v platnost, vláda bude moci rozhodnout o postavení plotů a dalších zábran v blízkosti hranic s Ruskem.

Finský parlament ve čtvrtek podle agentury TASR schválil návrh zákona, který umožní postavit bariéry na 1300 kilometrů dlouhých hranicích s Ruskem a v případě potřeby je uzavřít před náporem migrantů. Návrh byl přijat v jednokomorovém finském parlamentu supervětšinou, která umožňuje schvalování právních norem ve zrychleném řízení.


Finsko se obává z možné odplaty ze strany Ruska za snahu o vstup do NATO v přechodném období, kdy probíhá ratifikační proces přístupových dokumentů. Když návrh zákona schválený finskými poslanci vstoupí v platnost, vláda bude moci rozhodnout o postavení plotů a dalších zábran v blízkosti hranic s Ruskem. V mimořádných situacích bude také moci tyto hranice uzavřít pro žadatele o azyl.

Doporučeno
30 států podepsalo přístupové protokoly Finska a Švédska o vstupu do NATO 30 států podepsalo přístupové protokoly Finska a Švédska o vstupu do NATO 5. července 2022 13:03


Všechny takové žádosti by se v takových případech mohly vyřizovat pouze na jednom nebo více hraničních přechodech, například i na letištích. Část legislativy týkající se azylantů je sporná z hlediska platných pravidel EU.


Finsko a Švédsko v květnu oficiálně požádaly o vstup do Severoatlantické aliance, čímž se po desetiletích odchýlily od své politiky neutrality. Učinily to z důvodu obav, které v nich vyvolala ruská invaze na Ukrajinu.

Doporučeno
Europoslanci odhlasovali zařazení zemního plynu a jádra mezi „zelené“ zdroje energie. Rakousko a Lucembursko hrozí žalobou Europoslanci odhlasovali zařazení zemního plynu a jádra mezi „zelené“ zdroje energie. Rakousko a Lucembursko hrozí žalobou 6. července 2022 15:09

Zástupci 30 členských států NATO podepsali 5. července přístupové protokoly Finska a Švédska k Severoatlantické smlouvě. Nyní je musí ratifikovat parlamenty všech členských států.


Již během úterý a středy ratifikovalo přístupové protokoly pět členských zemí: Norsko, Dánsko, Kanada, Island a Estonsko, informuje finská veřejnoprávní televize YLE. Podle ní však existují obavy, že by hlasování o protokolech nemuselo být ve všech zemích bezproblémové, což se týká zejména Turecka, které mělo vůči členství Helsinek a Stockholmu původně námitky.

Domů
Sdílet
Diskuse