Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2022 7:51
Čas čtení 1:09
Tereza Patočková

Biden odhalil první snímek z teleskopu Jamese Webba. Zobrazuje tisíce galaxií z počátku existence vesmíru

Biden odhalil první snímek z teleskopu Jamese Webba. Zobrazuje tisíce galaxií z počátku existence vesmíru
Zdroj: TASR/AP
NEWS JOE BIDEN NASA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

„Tyto obrázky připomenou světu, že Amerika dokáže velké věci,“ řekl prezident Biden.

Americký prezident Joe Biden v pondělí během veřejné konference v Bílém domě ukázal světu první plně barevný snímek z vesmírného teleskopu Jamese Webba. Ten zobrazuje galaxie zrozené jen 600 milionů let po Velkém třesku. Uvedla to NASA na svém webu

„Tyto obrázky připomenou světu, že Amerika dokáže velké věci. Zároveň připomenou americkému lidu, a zejména našim dětem, že neexistuje nic, co by přesahovalo naše možnosti,“ řekl prezident Biden během akce. „Vidíme možnosti, jaké ještě nikdo neviděl. Můžeme jít tam, kam se ještě nikdo nevydal,“ dodal.

Vesmír
Zdroj: TASR/AP

Webbův první plnobarevný snímek odhaluje tisíce galaxií, včetně nejslabších objektů, které byly kdy pozorovány v infračervené oblasti.

„Webb's First Deep Field není jen prvním plnobarevným snímkem z vesmírného teleskopu Jamese Webba, je to zatím nejhlubší a nejostřejší infračervený snímek vzdáleného vesmíru. Tento snímek pokrývá oblast oblohy o velikosti přibližně zrnka písku drženého na délku paže. Je to jen nepatrný střípek obrovského vesmíru,“ řekl administrátor NASA Bill Nelson. „Tuto misi umožnila lidská vynalézavost – neuvěřitelný tým NASA Webb a naši mezinárodní partneři z Evropské vesmírné agentury a Kanadské vesmírné agentury. Webb je jen začátek toho, čeho můžeme v budoucnu dosáhnout, když budeme spolupracovat ve prospěch lidstva,“ uvedl.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Vesmírný teleskop Jamese Webba je přední světová observatoř pro vesmírnou vědu. Webb bude řešit záhady v naší sluneční soustavě, podívá se dál na vzdálené světy kolem jiných hvězd a prozkoumá tajemné struktury a původ našeho vesmíru a naše místo v něm.

Webb odstartoval 25. prosince 2021 na raketě Ariane 5 z evropského kosmodromu ve Francouzské Guyaně v Jižní Americe. Po dokončení složité sekvence nasazení ve vesmíru podstoupil měsíce uvádění do provozu.

Mohlo by tě zajímat:
10 nejlepších erotických filmů (Žebříček)
Zamilované SMS pro (ne)romantiky aneb jak vyznat lásku originálním způsobem
Nevíte kam jet na výlet? Máme pro vás několik cestovatelských tipů.
Domů
Sdílet
Diskuse