Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
12. července 2022 11:09
Čas čtení 0:45
Tereza Patočková ČTK

Česku hrozí miliardové pokuty, nestíhá včas schvalovat evropskou legislativu

Česku hrozí miliardové pokuty, nestíhá včas schvalovat evropskou legislativu
Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND/volně k užití
NEWS EVROPSKÁ KOMISE EVROPSKÁ UNIE
Uložit Uložené

Čeští zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Státu kvůli tomu hrozí od Evropské komise miliardové pokuty.

Evropská komise vede vůči Česku 19 řízení kvůli tomu, že zákonodárci nestíhají v daných termínech schválit legislativu vycházející z evropských směrnic. Státu proto hrozí pokuty teoreticky až v miliardách korun. Novinářům to řekl před jednáním Sněmovny, která bude o některých takových normách rozhodovat, ministr pro legislativu Michal Šalomoun (za Piráty). Informuje o tom ČTK.

Na konci minulého roku, kdy kabinet Petra Fialy (ODS) přebíral vládu od koalice ANO a ČSSD, chybělo Česku 36 takzvaných transpozic. Pokud by se sečetly všechny pokuty, vyšlo by to podle Šalomouna na dvě miliardy korun. Kabinet Spolu a PirSTAN stáhl manko podle Šalomouna na 22 směrnic, další ale mezitím přibývají.

EK by mohla v srpnu podat žalobu

Jako příklad uvedl Šalomoun návrh zákona o sdílení videonahrávek, k jehož projednávání ve třetím čtení se poslanci v pátek nedostali kvůli přestávkám vyvolaným opozičními hnutími ANO a SPD.

„Reálná pokuta hrozí ve výši kolem 70 až 80 milionů korun,“ uvedl Šalomoun. Česku sice podle něj nyní pomáhají prázdniny, během nichž Evropská komise není tolik aktivní, v srpnu by však EK mohla žalobu podat. Například za zpoždění novely zákona o svobodném přístupu k informacím hrozí pokuta 48 milionů korun.

Domů
Sdílet
Diskuse