Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. listopadu 2022 17:37
Čas čtení 1:18
Adéla Ježková

Christina Applegate promluvila o závažné diagnóze, se kterou natáčela pro Netflix

Christina Applegate promluvila o závažné diagnóze, se kterou natáčela pro Netflix
Zdroj: Wikimedia Commons/Gage Skidmore/volně k užití
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Americká herečka Christina Applegate, známá především díky roli Kelly Bundy ze sitcomu Ženatý se závazky, se po delší době ukázala na veřejnosti.

Herečka se v pondělí zúčastnila slavnostního ceremoniálu na hollywoodském chodníku slávy, a na veřejnosti se tak objevila poprvé od zveřejnění své diagnózy roztroušené sklerózy na jaře 2021. V rozhovoru pro Variety před samotným ceremoniálem Applegate uvedla, že natáčení poslední sezóny seriálu Dead to Me bylo během boje s roztroušenou sklerózou „tak těžké, jak byste si asi mysleli“. Dodala, že musela používat invalidní vozík, aby se dostala na plac.

Doporučeno
Viky chodí na prestižní školu v New Yorku: Někteří spolužáci mají ochranku, na brigádě vydělám 300 dolarů za den (Rozhovor) Viky chodí na prestižní školu v New Yorku: Někteří spolužáci mají ochranku, na brigádě vydělám 300 dolarů za den (Rozhovor) 14. listopadu 2022 13:00

Na chodníku slávy se jí dostalo podpůrných slov od jejích kolegů ze seriálu Ženatý se závazky Katey Sagal a Davida Faustinoho. „Nejsi sama. Jsme tu všichni,“ řekla jí Sagal, která v sitcomu ztvárnila roli Peggy.

„Diagnózu jsem dostala, když jsme pracovali,“ řekla Applegate během ceremoniálu, na který dorazila bosa – boty jsou jí totiž kvůli vysoké citlivosti (způsobené onemocněním) velmi nepříjemné. „Musela jsem všem zavolat a říct: ‚Mám roztroušenou sklerózu, lidi. Co to ku*va je!‘ Pak to bylo o tom, že jsme se tak nějak učili – všichni jsme se učili –, co budu schopna dělat,“ dodala. 

Hollywoodská hvězda se na veřejnost vydala podle deníku Mirror poté, co po diagnóze roztroušené sklerózy prozradila, že přibrala 18 kilo a už nemůže chodit bez hole. Dodala, že si je „velmi dobře vědoma“ změn svého vzhledu a pohyblivosti – smířit se s tím ale nehodlá. „Nikdy se s tím nesmířím. Jsem naštvaná,“ nechala se slyšet před časem.

Co je to roztroušená skleróza?

Roztroušená skleróza je autoimunitní onemocnění, které postihuje mozek a míchu. V těle pacienta se tvoří záněty, které následně napadají myelinové obaly nervových vláken. Pokud je myelin porušen na dráhách, které vedou pokyny pro pohyb, projeví se akutní příznaky poruchami hybnosti. Akutní příznaky se ale také mohou projevit poruchami citlivosti.

Doporučeno
Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy Předávkování fentanylem zabije v USA 195 lidí denně, smrtelné mohou být i dva miligramy 12. listopadu 2022 11:00

Diagnózu roztroušené sklerózy stanovuje neurolog mimo jiné na základě nálezu na magnetické rezonanci. Na celém světě je podle odhadů 2,5 milionu lidí s roztroušenou sklerózou. V České republice se jejich počet odhaduje na 17 tisíc.

Domů
Sdílet
Diskuse