Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. prosince 2022 14:33
Čas čtení 0:53
Martin Mičuda

Tento Chiron vyrobili jen jeden. Bugatti ho chce vydražit a procento z výtěžku věnovat na charitu

Tento Chiron vyrobili jen jeden. Bugatti ho chce vydražit a procento z výtěžku věnovat na charitu
Zdroj: Bugatti
TECH CHIRON
Uložit Uložené

Verzi Profilée chystá automobilka vydražit v rámci renomované aukční síně RM Sotheby's.

Bugatti v roce 2020 představilo svůj klenot v ještě brutálnější podobě. Model Chiron totiž automobilka v rámci verze Pur Sport odlehčila a přidala mu obrovské křídlo. Aktuálně nám francouzský výrobce představil provedení Profilée, jež má oslovit tu skupinu zákazníků, pro které je Pur Sport příliš výstředním rozměrným spoilerem, ale líbí se jim jeho parametry. Nakonec však byl vyroben jen jeden exemplář.

Důvodem je, že na plánovaných 30 exemplářů už není prostor – z modelu Chiron ve všech provedeních bylo totiž vyrobeno jen 500 kusů. Jediný exemplář Profilée tak automobilka vydraží v rámci renomované aukční síně RM Sotheby's 1. února. Jedno procento z výtěžku věnuje pro dobročinné účely.

Bugatti, Chiron, Profilée,
Zdroj: Bugatti

Nejmarkantnější změnou vůči Pur Sport je absence zadního křídla, které vystřídala elegantní odtrhová hrana. Masivní otvory v předním nárazníku však zůstaly, přibyl specifický design disků, které dosud žádný jiný Chiron neobouval. Exteriér a současně i interiér kombinuje několik odstínů modré barvy, které korespondují i ​​se zmiňovaným obutím.

O pohon se samozřejmě stará čtyřikrát přeplňovaný motor 8.0 W16, který disponuje výkonem 1 103 kW/1500 koní a 1 600 Nm. V porovnání s klasickým Chironem má sedmistupňová dvouspojková převodovka kratší převody, což se odráží i na rychlostních parametrech – Profilée zvládne akcelerovat z 0 na 100 km/h za pouhých 2,3 sekundy a na rychlost 200 km/h se dostane za pouhých 5,5 sekundy. Maximální rychlost je omezena na hranici 380 km/h.

Bugatti, Chiron, Profilée,Bugatti, Chiron, Profilée,Bugatti, Chiron, Profilée,Bugatti, Chiron, Profilée,
Zobrazit galerii
(12)
Domů
Sdílet
Diskuse