Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Tento článek je PR zpráva společnosti DIETARI.
20. ledna 2023 9:06
Čas čtení 2:02
Sponzorovaný obsah

Proteiny jako základ hubnutí. Jak je snadno přidat do svého jídelníčku?

Proteiny jako základ hubnutí. Jak je snadno přidat do svého jídelníčku?
Zdroj: Shutterstock/vectorfusionart
ZDRAVÍ PROTEIN ZDRAVÁ STRAVA
Uložit Uložené

Hubnout jde i bez restriktivních diet a hodin v posilovně. Zkuste se zaměřit na přísun proteinu.

S novým rokem vždy přichází diskuze o dietách a metodách, jak nejlépe shodit povánoční kila. Když vám ale přísné diety nikdy nevydrží a necítíte se při nich dobře, vyzkoušejte jít na hubnutí chytře – zvýšeným přísunem bílkovin neboli proteinů.

Jaké jsou výhody bílkovin při hubnutí?

Protein působí v těle na obrovskou škálu procesů a je zároveň tou nejdůležitější makroživinou při hubnutí. Zbylé dva typy makroživin, tuky a sacharidy, nevyvolávají takový pocit sytosti jako bílkoviny. Ve výsledku toho můžete sníst méně, ale cítit se plnější, když budou vaše jídla obsahovat vyšší podíl bílkovin. To přirozeně povede ke sníženému příjmu kalorií bez pocitu hladu a bez večerního pátrání po svačinkách. Tělo navíc spálí více kalorií na trávení bílkovin než u ostatních makroživin.

Podíl proteinů ve vaší běžné stravě by se měl pohybovat mezi 20–30 %, radí portál Dietary Guidelines. Kolik gramů to přesně je, zjistíte výpočtem svého energetického výdeje, na který snadno najdete online kalkulačky – odvíjí se totiž od vašeho věku, váhy, výšky a míry fyzické aktivity. Jak se na cílový podíl bílkovin dostat a jaká jídla přidat do jídelníčku?

Protein jako nápoj i přísada do dezertů

Protein v prášku je zaručený způsob, jak si hlídat příjem bílkovin. Můžete zvolit přímo protein na hubnutí a připravovat si z něj instantní nápoj (s vodou nebo mlékem). Dokážete si tak připravit rychlou výživnou snídani, která vás pořádně zasytí.

Doporučeno
Ta nejhorší rizika nejsou vidět hned. Co energy drinky dělají s tvou psychikou a tvým tělem? Ta nejhorší rizika nejsou vidět hned. Co energy drinky dělají s tvou psychikou a tvým tělem? 31. ledna 2024 14:00

Prášek však využijete i k přípravě plnohodnotných snídaní a dezertů. Mezi ty nejoblíbenější patří proteinové palačinky. Stačí protein přimíchat do těsta a doplnit palačinky ovocem, tvarohem nebo řeckým jogurtem. Další rychlou snídani připravíte přidáním proteinu do ovesné kaše nebo ovocného smoothie. Stejně snadno vytvoříte zdravější variantu různých koláčů, cookies nebo pudinků – nezapomeňte však šetřit cukrem.

Více masa, vajíček a luštěnin

Ať už si vaříte doma, nebo jdete do restaurace, můžete se zaměřit na výběr potravin s vysokým obsahem bílkovin. Dobrá zpráva je, že tento výběr není tak omezený, jako tomu bývá u některých redukčních diet. Můžete si zde jen najít své oblíbené potraviny a jíst je častěji, než jste byli zvyklí.

Mezi dobré zdroje bílkovin patří:

  • Kuřecí, krůtí, hovězí a vepřové maso
  • Vejce, hlavně bílky
  • Luštěniny (čočka, hrášek, fazole, cizrna)
  • Ořechy a semínka (arašídy, mandle, dýňová semínka, chia)
  • Ryby a mořské plody
  • Oves, quinoa
  • Tofu
  • Mléko a mléčné výrobky (tvaroh, cottage sýr, řecký jogurt)
  • Brokolice, růžičková kapusta, chřest

Při výběru masa mějte na paměti, že pro hubnutí je lepší volit varianty s menším obsahem tuku, např. kuřecí prsa, hovězí svíčkovou nebo vepřovou panenku. Alternativou pro vegetariány je tofu, které patří mezi nejkvalitnější zdroje rostlinných bílkovin. Doplňte tofu zmíněnou brokolicí, vejci nebo některou z luštěnin a máte výživné jídlo i bez masa. Při sledování filmů vyměňte brambůrky za misku arašídů nebo mandlí, případně se poohlédněte po zdravém arašídovém másle pro chutné svačiny.

Doporučeno
Posiluje imunitu a dodává tělu potřebné látky. Lyofilizované ovoce na zimu nesmí chybět Posiluje imunitu a dodává tělu potřebné látky. Lyofilizované ovoce na zimu nesmí chybět 7. prosince 2023 14:40

Z těchto potravin můžete vytvořit velmi zdravý, ale přesto chutný jídelníček. Nejdůležitější je, že vás taková jídla opravdu zasytí. Právě sužující pocit hladu a omezený výběr potravin bývají důvodem k ukončení různých diet nebo k velmi rychlému návratu shozených kil. Vyšší příjem bílkovin je proti tomu dlouhodobě udržitelný a prospěšný nejen pro naši váhu, ale také pro náš metabolismus.

Domů
Sdílet
Diskuse