Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. ledna 2023 7:58
Čas čtení 1:16
Vojtěch Vanda

Zemřel David Crosby, hudební legenda šedesátých let a člen kapel The Byrds a Crosby, Stills, Nash & Young

Zemřel David Crosby, hudební legenda šedesátých let a člen kapel The Byrds a Crosby, Stills, Nash & Young
Zdroj: Emma McIntyre/Getty Images for The Recording Academy
HUDBA ÚMRTÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Crosby zemřel náhle ve věku 81 let.

Zemřel David Crosby, jedna z největších rockových hudebních legend šedesátých let. Informoval o tom web Variety, jenž byl informován jeho manželkou. Crosby se nesmazatelně zapsal do hudební historie svým působením v hudebních tělesech The Byrds a Crosby, Stills, Nash & Young (respektive Crosby, Stills & Nash). Příčina smrti zatím není známa. Bylo mu 81 let.

Doporučeno
Ve věku 45 let zemřel bubeník kapely Modest Mouse Jeremiah Green Ve věku 45 let zemřel bubeník kapely Modest Mouse Jeremiah Green 2. ledna 2023 17:14

Crosby byl do posledních měsíců velmi aktivní, socializoval se nejen na velkých hudebních akcích, ale například i na internetu. Jím spravovaný Twitter měl například přes 233 tisíc sledujících a ještě 18. ledna byl aktivní. Zajímala jej například situace kolem protestů u německé vesnice Lützerath, kde se objevila i ekologická aktivistka Greta Thunberg. O vývoji situace si můžeš přečíst zde.

Trochu zvláštně pak působí jeden z posledních retweetů, jenž reagoval na polemiku o tom, kdo se může dostat po smrti do nebe a že to rozhodně nebudou lidé s tetováním. „Slyšel jsem, že je to místo přechváleno, je tam zamračeno,“ komentoval.

Co se hudebního vystupování týče, před několika měsíci oznámil, že je na něj „moc starý“ a chtěl skončit. Jenže ještě v prosinci neúnavný hudebník uvedl, že „si předevčírem zahrál s pár přáteli a dnes strávil den zpíváním se dvěma opravdu dobrými přáteli a že znova zakládá kapelu a chce živě vystupovat“. Velké plány se však již neuskuteční.

Divoký život

Kromě hudebního umu proslul Crosby taktéž svým bouřlivým životem, během něhož se dostal kvůli drogám i do vězení. Vedlo to i k rozporům v kapele. „S Davidem jsme měli několikrát velké rozepře, ale většinou to byly povrchové věci. Přesto to s námi dlouho rezonovalo. Nicméně jsem šťasten, že jsem se s ním rozešel v míru,“ napsal o něm jeho bývalý kolega Stephen Stills.

To ale nemění nic na tom, že se v 60. a 70. letech stal rock-and-rollovou legendou. Sám se proslavil jako sólista, s kvartetem CSNY podle některých odborníků ovlivnili samotný pohyb tehdejší pop music, přestože nevystupovali pravidelně. Jejich existenci však provázely neshody, excesy a kontroverze. 

Domů
Sdílet
Diskuse