Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. února 2023 19:56
Čas čtení 1:11
Kuni Nguyenová

„Jak ušetřit? Nejezte snídaně.“ Americký deník si za své rady vysloužil kritiku

„Jak ušetřit? Nejezte snídaně.“ Americký deník si za své rady vysloužil kritiku
Zdroj: Unsplash/Artem Beliaikin/volně k užití
NEWS EKONOMIKA INFLACE ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Americký novinář si ve svém článku neodpustil jednu nevyžádanou radu.

Americký deník Wall Street Journal svým čtenářům a čtenářkám doporučil netradiční radu, jak si vytvořit finanční polštář. Titulek článku „Abyste ušetřili peníze, možná byste měli vynechat snídani“ měl poukázat na rostoucí ceny potravin.

 
S inflací a problémem zajištění základních životních potřeb se podle WSJ potýká řada lidí. „Ceny vajec v lednu stouply o 8,5 % oproti předchozímu měsíci a za poslední rok vzrostly o 70,1 %, což je nejvyšší roční tempo od roku 1973. Nejnebezpečnější epidemie ptačí chřipky v historii zdevastovala hejna drůbeže v USA, což vedlo ke zvýšení cen vajec,“ popsal novinář Gabriel Rubin ve svém článku.

Podobně pokračuje se základními potravinami, jako je chléb, sýr a maso. „Milovníci snídaní by mohli udělat lépe, kdyby si dali jen šálek kávy,“ uvedl novinář poté, co sepsal dlouhý seznam zvyšujících se nákladů na jídlo.

Kafe, avokádo a teď snídani?

WSJ za tento článek sklidil vlnu kritiky, na což upozornil server Indy 100. Ten zaznamenal negativní reakce lidí na sociálních sítích. „Nejprve máme vynechat kafe. Pak avokáda. A teď celou snídani,“ postěžoval si například uživatel Manan na Twitteru. 

Vtipy se také točily okolo toho, že článek byl za paywallem, tedy že si ho celý mohli přečíst jen předplatitelé deníku. „Nemůžu si dovolit ani článek, který mi říká, abych pro ušetření peněz nejedl,“ napsal jiný uživatel na Twitteru.

Doporučeno
Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá 12. dubna 2024 11:27

Navzdory kontroverzím ale americký deník poukázal problematiku inflace, která se promítá do dražších potravin, bydlení, pohonných hmot či služeb. Podobně je to také v Česku. Z Indexu pro finanční zdraví vyplývá, že bezmála každý třetí obyvatel žijící v Česku dnes žije „na hraně“ a s úsporami by si vystačil jen na měsíc, či dokonce i kratší dobu. Více jsme popsali v našem článku

Domů
Sdílet
Diskuse