Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
16. března 2023 19:29
Čas čtení 1:39
Kuni Nguyenová

Gwyneth Paltrow schytala bídu od fanoušků i odborníků na výživu: „Od čeho se detoxikuje, když nejí?“

Gwyneth Paltrow schytala bídu od fanoušků i odborníků na výživu: „Od čeho se detoxikuje, když nejí?“
Zdroj: Paramount Pictures
ZDRAVÍ ZDRAVÍ ZDRAVÝ ŽIVOTNÍ STYL ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Gwyneth Paltrow se se svými fanoušky podělila o „skvělé“ rady, jak být ve formě.

Herečka Gwyneth Paltrow, kterou můžeš znát například ze série marvelovek, nedávno vystoupila v podcastu The Art of Being Well, kde doktoru Willu Coleovi vyprávěla o svých stravovacích návycích. Video o jejích „wellness“ krocích pak zanedlouho způsobilo spoustu povyku zejména na TikToku. Uživatelé a nejedni odborníci ji totiž kritizují za propagaci podvýživy a dietní kultury. Informují o tom BuzzFeed News a Global News.

Doporučeno
Liver King jedl zvířecí játra i varlata, za steroidy utrácel statisíce a fanouškům lhal. Co o syrových orgánech říká odborník? Liver King jedl zvířecí játra i varlata, za steroidy utrácel statisíce a fanouškům lhal. Co o syrových orgánech říká odborník? 12. prosince 2022 6:00

„Ráda jím večeři brzy večer,“ začala odpovídat Paltrow na moderátorovu otázku, jaká je její každodenní „wellness rutina“, a pokračovala, že drží přerušovaný půst. Jedná se o cyklus mezi jídlem a zdržováním se jídla po určité časové úseky. V rámci půstu přichází první jídlo až kolem 12. hodiny, a to káva. Na oběd si prý dopřává vývar z kostí a během večeře se řídí paleo dietou, která vylučuje zpracované potraviny, mléčné výrobky, cukr a sůl. Její jídlo se údajně skládá ze „spousty zeleniny“. Ve videu mluví také o pravidelných detoxech. 

Není to wellness, varují i specialisté

Herečka za své vyjádření sklidila negativní ohlasy nejen běžných uživatelů sociálních sítí, ale i řady dietologů. Upozorňují na nedostatek jídla, především na to, že jen samotný vývar z kostí na celé odpoledne skutečně nestačí. Jedna z odbornic ve výživě, Kim Lindsay, v reakci na to natočila na TikTok kritické video, ve kterém ostatní varovala, aby jedli pravidelně po celý den a aby si užívali všechna jídla jako součást vyvážené stravy. 

@kim_nutrition #duet with @dearmedia #gwynethpaltrow So much diet culture in this ‘wellness routine’. I worry about how many people will follow this. Please remember to eat regulalry over the day and enjoy all foods as part of a balanced diet xx #dietculture #wellness #dietitian ♬ Aesthetic - Tollan Kim

Do Gwyneth Paltrow se strefovali také lidé na Twitteru. „Jak dlouho se Gwyneth Paltrow detoxikovala, v tuto chvíli jí určitě nic nezbylo,“ napsala jedna z uživatelek Twitteru. „Nevím, co si Gwyneth Paltrow myslí, že v tom klipu propaguje, ale není to wellness,“ připojil se další kritik.

Doporučeno
Celebrity tě přesvědčují, že má tvá vagína chutnat jako med a že si ji můžeš napařit bylinkami. Takto vydělávají na tvém zdraví Celebrity tě přesvědčují, že má tvá vagína chutnat jako med a že si ji můžeš napařit bylinkami. Takto vydělávají na tvém zdraví 10. března 2023 6:00

Odborníci přitom na půsty, detoxikační diety a jejich následky upozorňují dlouhodobě. Jak dříve popsal například magazín Ona Dnes, striktní omezení v příjmu potravy může být pro naše tělo obrovskou zátěží. Může dojít ke ztrátě důležitých živin, vitaminů a minerálů, po čase se projeví i nedostatek energie pro fyzický i psychický výkon, únava, vyčerpanost a podrážděnost.

„Určitě nedoporučuji úplné vyloučení základních živin z jídelníčku, ale pouze omezení některých skupin potravin, jako jsou smažené, tučné a vysoce slazené potraviny,“ sdělila pro Ona Dnes nutriční specialistka Aneta Hásková ze 3. interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. 

Domů
Sdílet
Diskuse