Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
9. května 2023 v 11:24
Čas čtení 0:54
Tereza Šnajdrová

Praha zdarma otevře více než 100 běžně nedostupných budov. Prohlédni si celý seznam

Praha zdarma otevře více než 100 běžně nedostupných budov. Prohlédni si celý seznam
Zdroj: se souhlasem Open House Praha/Filip Šlapal
ZAJÍMAVOSTI ČESKO PRAHA ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Ve dnech 20. a 21. května se v Praze uskuteční festival Open House Praha 2023, díky kterému se veřejnosti otevře více než stovka budov.

Návštěvnictvo tak bude moci zdarma navštívit Branický pivovar, Černínský palác, Gröbeho vilu a další stavby. Připraven je i bohatý doprovodný program, který nabídne zajímavé přednášky, komentované procházky, výstavy, divadelní představení, prezentace a workshopy.

Doporučeno
Zapomeň na slunečné jaro. Nadcházející týden bude upršený, místy bude i mrznout Zapomeň na slunečné jaro. Nadcházející týden bude upršený, místy bude i mrznout 9. května 2023 v 7:52

Doprovodný program festivalu sice probíhá již od 15. května, ale samotné budovy se veřejnosti otevřou až o víkendu 20. a 21. května. Většina domů pak bude otevřena od 10:00 do 18:00 hodin, a to zdarma. Výhodou je, že až na jednu výjimku, kterou je bývalý hotel Intercontinental, se k prohlídce nikde nemusíš registrovat. Prostě přijdeš k budově a bude ti umožněno ji prozkoumat. 

V rámci festivalu Open House Praha 2023 se tak návštěvnictvu otevře 109 architektonických skvostů, včetně Hvězdárny Ďáblice, kaple sv. Václava na Vinohradech, Kramářovy vily, Nové scény Národního divadla a dalších. 

„V letošním roce s námi mohou lidé zcela zdarma navštívit o víkendu 109 běžně nepřístupných budov a areálů. Jsou to místa, která pravidelně míjíme, aniž bychom měli šanci zjistit, co se skrývá za jejich fasádami a ploty. Nejen že mezi nimi najdeme skvosty pražské architektury a designu, ale lidé se také na komentovaných prohlídkách dozví fascinující příběhy, které často stojí za jejich realizacemi, ať už se jedná o historické budovy, rekonstrukce, či moderní projekty. Díky nim a pestrosti architektury, kterou Praha nabízí, se můžeme na chvíli zastavit, zamyslet a užasnout,“ uvedla ředitelka festivalu Klára Veselá.

Domů
Sdílet
Diskuse