Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
12. května 2023 17:46
Čas čtení 3:17
Vojtěch Vanda

Divoké derby Česka a Slovenska na mistrovství světa zvládli Češi. Hokejisti porazili rivala 3:2

Divoké derby Česka a Slovenska na mistrovství světa zvládli Češi. Hokejisti porazili rivala 3:2
Zdroj: FOTO TASR - Martin Baumann
SPORT ČESKO HOKEJ MS V HOKEJI 2023 SLOVENSKO
Uložit Uložené

Úvodní zápas letošního hokejového mistrovství světa ve Finsku a Lotyšsku nemohl být pro českou reprezentaci atraktivnější. Jejich prvním soupeřem byli totiž ve skupině B Slováci.

Nejbližší soupeř českých Lvů byl, jak se ukázalo v přípravě, pro našince velmi hratelný. V posledním vzájemném klání na mistrovství světa v roce 2021 dokonce vyhráli vysoko 7:3, pročež se očekávalo vítězství. 

Doporučeno
Dostala jsem nářez na tréninku se sparťankami. A pochopila jsem, proč si fotbalistky zaslouží stejné peníze jako chlapi Dostala jsem nářez na tréninku se sparťankami. A pochopila jsem, proč si fotbalistky zaslouží stejné peníze jako chlapi 24. března 2023 16:12

V první třetině se ale o úvodní gól v přesilovce postaral Slovák Martin Chromiak. O dvě minuty později nicméně dokázal srovnat Roman Červenka. Jenže nedlouho poté si vstřelil vlastní gól brankář Hrubec a Češi znovu prohrávali. Proto musel vystřihnout efektní otočku za brankou Slováků Lukáš Sedlák a srovnat na 2:2. Čechům se nakonec podařilo vyhrát divokou první třetinu 2:3, když po krásné souhře v přesilovce zvyšoval skóre zase Sedlák.

Druhá třetina byla podstatně méně divoká alespoň gólově. Češi po šestiminutovém tlaku nedokázali vedení navýšit, Slováci taktéž na Hrubce nevyzráli. Poslední část hry se nesla v podobném duchu jako ta druhá – bojovnost se nedala upřít ani jedné ze stran. Češi ale dokázali uhájit hubené vedení a připsali si první výhru.

V souběžně hraném utkání Finska s USA si obhájci mistrovského titulu úplně neporadili se soupeřem a prohráli 1:4. Góly vstřelili Hartikainen a Gauthier, O'Connor a dvakrát Tuch.

Doporučeno
MS v hokeji 2023: Toto je kompletní program české reprezentace MS v hokeji 2023: Toto je kompletní program české reprezentace 9. května 2023 17:23

Obhajoba bronzu

Znovu zopakovat medaili z mistrovství světa by si přála letošní soupiska české reprezentace společně s realizačním týmem, fanoušky i trenérem Karimem Jalonenem. Bronzová radost po drtivé výhře nad Amerikou 8:4 na loňském šampionátu ve Finsku snad ještě doznívá v hokejkách národního týmu, který čítá hned několik hráčů ze soupisky z minulého roku.


Bohužel, i přes neúspěch Bostonu Bruins v rámci Stanley Cupu se ze šampionátu omluvila jak největší hvězda a strůjce loňského bronzu David Pastrňák, tak jeho parťák David Krejčí včetně Pavla Zachy a Tomáše Noska. Jalonen získal do týmu z Bostonu pouze Jakuba Zbořila a dále z NHL Dominika Kubalíka z Detroitu, Filipa Chytila z Rangers a Karla Vejmelku z Arizony. Martin Kaut ze San José si na své povolání musel počkat, jelikož si trenér Jalonen nechal v soupisce dvě volná místa.

Doporučeno
VIDEO: První staredown Jakea Paula a Natea Diaze téměř skončil rvačkou. Youtuber se bývalou hvězdu UFC snažil vyprovokovat VIDEO: První staredown Jakea Paula a Natea Diaze téměř skončil rvačkou. Youtuber se bývalou hvězdu UFC snažil vyprovokovat 10. května 2023 15:43

Slováci nicméně také nepřijeli do Rigy bez zámořských posil a chtěli svého úhlavního rivala porazit. První housle by měl hrát mladý Pavol Regenda z farmy Anahaimu v San Diegu či Miloš Kelemen z farmy Arizony v Tucsonu. Oba týmy však z velké části vsadily na posily z Evropy, přičemž nemalou část tvořili hráči z české extraligy. 


V českém týmu nechyběl ani nováček Ottawy Jiří Smejkal, jenž včera naplnil svým zraněním titulky médií. I přes tři vybité zuby čepelí útočníka Černocha nastoupil s krytem úst.

Divoký začátek

Napěchované hlediště s bouřlivou atmosférou uvítalo oba týmy ještě před úvodním rozbruslením. Po prvním buly převzali otěže zápasu Češi, kteří si zvládli vytvořit hned několik šancí. Střela Jordána se však neujala a Kubalíka vychytal Škorvánek. Hektický úvod nicméně patřil Slovákům; poté, co byl po potyčce vyloučen Filip Chytil, zvládl následnou přesilovku v čase 4:52 proměnit střelou na bližší tyč Martin Chromiak.

Doporučeno
Kvíz: České sportovní hlášky. Kdo „zkusil Šůšn“ a komu nesouhlasila částka? Kvíz: České sportovní hlášky. Kdo „zkusil Šůšn“ a komu nesouhlasila částka? 1. května 2023 9:11

Češi se však nenechali zahanbit a krásnou brankou srovnala první lajna. Chytil vytáhl kotouč, přihrál Červenkovi a naražení si s Kubalíkem znamenalo srovnání o dvě minuty později. Do poloviny třetiny však přišla chyba českého brankáře Šimona Hrubce, který si v čase 10:57 vhodil puk do vlastní branky a Češi museli znovu dotahovat. Lvi každopádně dokázali odpovědět velmi efektním gólem v oslabení z hokejky Lukáše Sedláka, kterého našel Jakub Flek.


Ke konci třetiny Slovák Mislav Rosandič úmyslným postojem zranil koleno Jiřího Černocha a musel do kabin. Češi proto hráli dlouhou pětiminutovou přesilovku a hned po pár sekundách, minutu a dvanáct sekund před sirénou, ji dokázali proměnit. Krásnou souhru Tomáška a Kubalíka tečoval znovu Sedlák a Lvi poprvé vedli. Navíc si velkou část přesilovky přenesli do druhé třetiny.

Dobývání branek

Češi nakonec ze zbytku přesilovky další gól nevydolovali, zavřeli ale Slováky v jejich obranné třetině a vytvořili si šestiminutový tlak, jejž korunovala dvojnásobná tyč od Chytila. Slovensko se posléze snažilo najít recept na Šimona Hrubce, jenže se nezvládlo pořádně prosadit. 

Doporučeno
Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech 6. března 2023 11:16

Snaha o vstřelení gólu byla každopádně evidentní na obou stranách. Jenže obrany byly pevné, brankáři jistí a střílejícím hokejistům chybělo štěstí. Proto se šlo do šaten bez branek.

Boj o každý puk

Scénář třetí třetiny jako by kopíroval tu první. Češi zase začali lépe soustavným tlakem a naopak Slováci zase mohli skórovat. Znovu se pod gólem mohl podepsat nepříliš jistý Hrubec, jemuž vypadl puk z lapačky. Pánik ale puk do branky nedotlačil. Deset minut do konce hrací doby Slovensko cítilo, že by mohlo vyrovnat a začínalo Česko dostávat pod tlak. Lvi kontrovali rychlými protiútoky, neprosadil se však ani Chytil, ani Sedlák.

Doporučeno
KVÍZ: Přepiš dějiny! Zjisti, který hokejista z Nagana jsi ty KVÍZ: Přepiš dějiny! Zjisti, který hokejista z Nagana jsi ty 22. února 2023 12:30

Češi poté hráli přesilovku, v níž Tomášek mohl navýšit skóre, ale prázdnou bránu dokázali uhájit Škorvánek s Kochem. A když Hrubec zvládl střelu Regendy, Češi mohli slavit první, i když hubenou výhru v turnaji.


Pro český tým bude začátek mistrovství světa poměrně rozjezdový, velcí soupeři se s ním totiž utkají o umístění ve skupině v lotyšské Rize až příští týden. Další nejbližší soupeř, Kazachstán, nastoupí proti Česku v neděli 14. května v 19:20, na něj naváží v pondělí 15. května v 19:20 domácí Lotyši. Poté budou mít naši hokejisté volno až do čtvrtka.

Domů
Sdílet
Diskuse