Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
31. května 2023 14:04
Čas čtení 1:13
Vojtěch Vanda

Čeští parahokejisté míří do čtvrtfinále mistrovství světa! V noci sehráli historický zápas s Kanadou

Čeští parahokejisté míří do čtvrtfinále mistrovství světa! V noci sehráli historický zápas s Kanadou
Zdroj: Profimedia
SPORT ČESKO HOKEJ KANADA
Uložit Uložené

Letošní turnaj nejlepších parahokejových reprezentací světa se odehrává v kanadském Moose Jaw. Naši hráči na něj odlétali jen s těmi největšími ambicemi. Chtěli vyhrávat a poprat se o světovou medaili.

Hráči pod vedením tria trenérů Jakuba Novotného, Jana Szturce a Jiřího Břízy přípravu nepodcenili a ještě den před odjezdem na turnaj se sešli na tréninku na stadionu ve Velkých Popovicích. Za oceán odcestovali ve 13 hráčích, 3 gólmanech a 7 členech realizačního týmu. Do Kanady navíc odjela hned čtveřice nováčků na velkém turnaji: Boček, Vrubel, Žižlavský a Veselý. Kapitánem letošní soupisky se stal obránce Karlovy Vary Sharks Radek Zelinka.

Korea, USA a historický zápas s Kanadou

Start do turnaje měli hráči ostrý a bylo jasné, že se od něj bude odvíjet úspěch či neúspěch na turnaji. Češi se totiž postavili rivalovi z Jižní Koreje. Naši parahokejisté ale zápas nepodcenili, na soupeře nastoupili zostra a v každém aspektu jej převýšili. Nutno však podotknout, že bez muže zápasu, brankáře Martina Kudely a jeho zákroků, by konečný výsledek vypadal nejspíš jinak. Skóre 3:0 pro Lvy nakonec zajistili Sedláček, Hečko a Geier.

Doporučeno
Zkusila jsem cvičit úplně jinak. A vzala si příklad z miminek a vlastního mozku Zkusila jsem cvičit úplně jinak. A vzala si příklad z miminek a vlastního mozku 30. května 2023 6:00

Druhý zápas byl mnohem těžší. Je náročné hrát proti parahokejovým gigantům ze zámoří, z nichž první otestoval české reprezentanty ten ze Spojených států. Prohra 1:7 se tak zdá možná trochu krutá, je však nutno dodat, že Češi jsou rok od roku důstojnějším soupeřem. A i přes jasnou převahu USA se povedlo skórovat Filipu Veselému, jenž se zasadil o čestný úspěch týmu svým vůbec prvním gólem v reprezentaci.

Aby toho nebylo málo, třetí zápas ve třech dnech se nesl ve znamení souboje s dalším těžkým soupeřem. Parahokejisté se lvem na prsou však předvedli nevídaný výkon a v historickém klání prohráli jen těsně 1:2. Zápas sice otevřel kapitán Kanady McGregor, ale na jeho gól našel později odpověď český kapitán Zelinka. Rozhodující trefu na 2:1 poté zaznamenal Dixon.

Česká republika tak končí ve skupině třetí a jejím čtvrtfinálovým soupeřem bude buď Německo, nebo Itálie. Letos by reprezentanti chtěli přivézt medaili a překonat dosavadní nejlepší výsledky z let 2012, 2013 a 2019, kdy skončili čtvrtí.

Domů
Sdílet
Diskuse