Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. června 2023 19:39
Čas čtení 1:07
Radim Šlechta

Dívku, která se narodila ve vězení, přijali na Harvard

Dívku, která se narodila ve vězení, přijali na Harvard
Zdroj: Harvard University
NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA) ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Na nejprestižnější škole bude studovat práva.

Sky Castner neměla jednoduchý start do života. Narodila se ve vězení a vyrůstala s otcem samoživitelem. I přes nepřízeň osudu se jí ale podařilo dostat na Harvard, kde začátkem akademického roku bude studovat práva. O jejím příběhu informuje Houston Chronicle.

Doporučeno
KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic? KVÍZ: Dostat dožínky za elpíčko. Vyznáš se v tajném jazyce českých věznic? 4. dubna 2023 8:30

Matka Sky otěhotněla krátce předtím, než se dostala za mříže věznice v okresu Galveston. Tam strávila celé těhotenství, a dokonce ve výkonu trestu rodila. Sky přišla na svět právě v Galveston County Jail, odkud si ji jako novorozeně odnesl její otec. O osmnáct let později popsala svůj osud Sky, maturantka na Conroe High School, v přihlášce na jednu z nejprestižnějších univerzit na světě.

„Vždy pro mě bylo důležité dostávat samé jedničky. Byla to pro mě jakási forma uznání,“ napsala v přihlášce na Harvard. Sky prý milovala učení už na základní škole, kde byla vášnivou čtenářkou. Personál základky v ní viděl potenciál, ale zároveň si uvědomoval neblahé podmínky, v nichž Sky vyrůstala.

Sky Castner
Zdroj: Academy for Science & Health, Conroe ISD

I proto ji přihlásil do programu CISD Project Mentor, jenž propojuje dobrovolníky s dětmi, které potřebují „více času s pečujícím dospělým“. Nadaná studentka se v rámci tohoto programu potkala s Monou Hamby, která jí pomohla vytrhnout se ze série nepříznivých událostí.

Doporučeno
Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika) Harvard, Yale nebo Oxford. Kolik stojí školné a studentský život na elitních univerzitách? (Infografika) 23. března 2023 14:00

„Všechno, co mě Mona naučila, je velmi cenné, stejně jako je cenné všechno, čím jsem si prošla, než jsem ji potkala,“ vzpomínala Sky. Ve vzdělávání pokračovala na The Academy for Health and Science Professions na Conroe High School, kde jí profesor Bostonské univerzity James Wallace pomohl s přihláškou na Harvard.

Pozornost u komise získala už v první větě: „Narodila jsem se ve vězení.“ Kromě toho ale splnila všechna ostatní důležitá a přísná kritéria a na prestižní škole bude nyní studovat práva. Když si šla prohlédnout areál školy, prý cítila ohromné zadostiučinění.

Doporučeno
Češka žije a studuje v New Yorku. „Škola je tu mnohem přísnější než v Česku, nemáme povolené žádné absence,“ říká Nina Češka žije a studuje v New Yorku. „Škola je tu mnohem přísnější než v Česku, nemáme povolené žádné absence,“ říká Nina 29. května 2023 11:00
Domů
Sdílet
Diskuse