Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
15. června 2023 v 12:18
Čas čtení 0:55
Tereza Šnajdrová

Archeologové objevili starověký kamenný penis. Měl překvapivou funkci

Archeologové objevili starověký kamenný penis. Měl překvapivou funkci
Zdroj: Vindolanda & the Roman Army Museum/volně k použití
ZAHRANIČÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Španělský tým archeologů a archeoložek objevil ve středověké pevnosti Torre de Meira ve španělské Galicii kamenný penis, který měří 15 centimetrů.

Vzhledem k řadě škrábanců, které se táhnou po jeho délce, mohl mít podle výzkumného týmu zajímavou funkci, píší HyperAllergic a Indy100. Jakou? Odpověď tě možná překvapí.

Doporučeno
Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C Do Česka dorazí tropy. Teploty se vyšplhají až na 33 °C 15. června 2023 v 10:14

Artefakty připomínající sexuální pomůcky byly ve starověkém světě běžné, zejména pak v Římské říši. Kamenný penis, který našel tým archeologů a archeoložek ve španělské Galicii, je však v něčem jiný. Podle výzkumného týmu nesloužil jako talisman pro štěstí ani umělecké dílo, ale měl méně zřejmou funkci.

Škrábance táhnoucí se podél penisu naznačují, že falus mohl být používán k broušení mečů vojáků. „Zhmotňuje symbolickou asociaci mezi násilím, zbraněmi a mužností. Asociaci, o níž víme, že existovala ve středověku a v naší kultuře je přítomná i dnes,“ řekl člen výzkumného týmu Darío Peña.

Nejstarší kamenný penis byl objeven v Německu

V posledních letech byla objevena řada starověkých vyřezávaných a zdobených penisů. Některé nálezy naznačují, že penisy byly kresleny jako posměšné nebo zesměšňující graffiti již před dvěma tisíci lety, zatímco jiné naznačují, že byly symbolem ochrany.

Nejstarší kamenné dildo pak pochází ze 29. století před naším letopočtem a objeveno bylo v dnešním Německu, konkrétně v jeskyni Hohle Fels. Jedná se o paleolitický kamenný falus, a ačkoli se vedly dlouhé diskuse o tom, zda byl skutečně používán jako dildo, nebo spíše modla, materiál a jeho opotřebení ukazují, že se jednalo o sexuální pomůcku. Vůbec první dochované dildo je vyrobené z jílovce, je vyleštěno a jeho tvar odpovídá skutečné velikosti penisu.

Doporučeno
Od kamenných dild přes koňské žíně k dráždění klitorisu až po dálkově ovládané vibrátory. Taková je historie sexuálních pomůcek Od kamenných dild přes koňské žíně k dráždění klitorisu až po dálkově ovládané vibrátory. Taková je historie sexuálních pomůcek 25. února 2023 v 15:11
Domů
Sdílet
Diskuse