Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
20. června 2023 15:29
Čas čtení 1:06
Vojtěch Vanda

Na festival do Varů přijede hvězda z Forresta Gumpa i House of Cards

Na festival do Varů přijede hvězda z Forresta Gumpa i House of Cards
Zdroj: KVIFF/Propagační materiál
FILMY A SERIÁLY ČESKO MEZINÁRODNÍ FILMOVÝ FESTIVAL V KARLOVÝCH VARECH
Uložit Uložené

Americká hvězda stříbrného plátna, Robin Wright, mladé generaci nejvíce známá svou hereckou rolí a režií několika epizod House of Cards, obdrží na závěrečném ceremoniálu 57. ročníku karlovarského festivalu Cenu prezidenta MFF KV.

Milovníci ikonických filmů si ji budou spíše pamatovat z filmu Forrest Gump, kde ztvárnila po boku Toma Hankse roli Jenny. Pro mnohé ale svou opravdovou hvězdu rozzářila až o 19 let později.

Role manipulativní manželky Kevina Spaceyho Claire v oblíbeném dramatu od Netflixu byla pro její kariéru zásadní. Získala za ni tři nominace na Zlatý glóbus, jednu proměnila ve vítězství v roce 2014. Navíc dostala také pět cen od herecké asociace Screen Actors Guild (za vynikající ženský herecký výkon v dramatickém seriálu), na další dvě ceny byla nominována společně se svými kolegy. Do toho byla pětkrát po sobě nominována na cenu Emmy v kategorii hlavní herečka.

Doporučeno
Přehledně: Festival v Karlových Varech proběhne už na konci června. Češi představí Brutální vedro nebo ambiciózní sci-fi Přehledně: Festival v Karlových Varech proběhne už na konci června. Češi představí Brutální vedro nebo ambiciózní sci-fi 7. června 2023 17:49

Zdaleka se ale nejedná o její jediné role. „V roce 2017 si Wright zahrála poručici Joshi ve filmu Blade Runner 2049 či generálku kmene Amazonek Antiope ve filmech Liga spravedlnosti (Justice League) a také Wonder Woman, tento film se dokonce stal nejvýdělečnějším ‚superhrdinským‘ filmem všech dob. Následující rok si roli Antiope zopakovala ve filmu Wonder Woman 1984,“ uvádí KVIFF v jejím představení.

Doporučeno
Na filmový festival v Karlových Varech dorazí Russell Crowe, ve znělce si zahrál Johnny Depp Na filmový festival v Karlových Varech dorazí Russell Crowe, ve znělce si zahrál Johnny Depp 5. května 2023 18:32

Často se objevovala ve snímcích, které režíroval Robert Zemeckis, a podle veškerých informací se chystá role další – na podzim by se znovu po boku Toma Hankse měla objevit ve filmu Here. Wright je mimo své herecké a režijní umění excelentní také na poli lidskoprávním. Je filantropkou a angažuje se v charitě nehledě na směr pomoci. Pracovala pro neziskovou organizaci usilující o mír v Kongu, o lepší budoucnost pro ženy v rozvojových zemích a o dosažení rovnoprávnosti žen a mužů.

Doporučeno
Narkoman z Trainspottingu i Obi-Wan Kenobi ze Star Wars. Ewan McGregor míří do Varů na KVIFF Narkoman z Trainspottingu i Obi-Wan Kenobi ze Star Wars. Ewan McGregor míří do Varů na KVIFF 13. června 2023 12:09

I proto ke spoustě ocenění, které dosud získala, přibude na její účet na závěr letošního ročníku ještě Cena prezidenta MFF KV. Na její počest bude na festivalu promítnut její oblíbený film Princezna nevěsta.

Domů
Sdílet
Diskuse