Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. června 2023 9:41
Čas čtení 0:23
TASR

Užívání některých léků může zvyšovat citlivost pokožky na slunce, varuje úřad

Užívání některých léků může zvyšovat citlivost pokožky na slunce, varuje úřad
Zdroj: Pexels/volně k použití
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Užívání některých léků může zvyšovat citlivost pokožky na slunce či solária, může způsobovat vyrážky, zarudnutí, otoky či popáleniny. Důležité je proto omezit pobyt na slunci a používat ochranné prostředky i v případě pobytu mimo přímé slunce.

Upozornil na to slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv (ŠÚKL) na sociální síti, informuje TASR.

„Mezi léky, které způsobují takovou citlivost, patří například některá antibiotika, retinoidy, antidepresiva, antiepileptika, onkologické léky, léky na tlak, cukrovku a vysoký cholesterol, protizánětlivé léky včetně těch volně prodejných, masti a krémy a rostlinné přípravky s obsahem třezalky,“ ozřejmil ústav.

Doporučeno
Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy Ochrání tě před rakovinou i před stárnutím. Zachovej si mládí a zdraví s naším průvodcem opalovacími krémy 12. června 2023 6:00

Varuje, že zvýšená citlivost pokožky na slunce může negativně ovlivnit i dlouhodobá kožní onemocnění, jako například atopickou dermatitidu, psoriázu nebo herpes. „Informace o tom, zda váš lék způsobuje zvýšenou citlivost na slunce, si přečtete v příbalové informaci (příbalový leták), případně se zeptejte vašeho lékárníka,“ dodal ŠÚKL.

Domů
Sdílet
Diskuse