Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
3. července 2023 10:48
Čas čtení 0:45
Kuni Nguyenová

První létající elektroauto bylo oficiálně schváleno ke vzletu. K prodeji bude od roku 2025

První létající elektroauto bylo oficiálně schváleno ke vzletu. K prodeji bude od roku 2025
Zdroj: Alef Aeronautics
ZAJÍMAVOSTI AUTOMOBILOVÉ NOVINKY EKONOMIKA ELEKTROMOBILY PODNIKÁNÍ
Uložit Uložené

Létající auto jako z filmu Návrat do budoucnosti bude nejspíš brzy skutečností.

Kalifornský výrobce automobilů Alef Aeronautics posouvá hranice svého oboru. Jeden z jeho nejnovějších elektromobilů „Alef Model A“ může létat a brzy nejspíš bude k prodeji. Nedávno totiž od Federálního úřadu pro letectví (FAA) obdržel speciální osvědčení letové způsobilosti, prostřednictvím kterého je létající auto oficiálně schváleno ke vzletu. Informují o tom Business Insider a Economic Times

Doporučeno
Last minute letní dovolená: Našli jsme 5 nejlevnějších letenek na červenec do 2 tisíc korun Last minute letní dovolená: Našli jsme 5 nejlevnějších letenek na červenec do 2 tisíc korun 29. června 2023 12:00

Společnost na svých webových stránkách uvádí, že létající auto se vejde do standardního jízdního pruhu, takže jej lze řídit na všech druzích silnic. Je schopné vzlétnout vertikálně i horizontálně a uveze až dvě osoby. Očekává se, že při plném nabití bude mít dojezd na silnici 200 mil (322 kilometrů) a dolet 110 mil (177 kilometrů). Firma dodává, že inovativní vozidlo jezdí výhradně na elektřinu a během provozu nevypouští žádné emise.

Předobjednávky na novou vzdušnou mobilitu jsou již otevřené, stát bude 300 tisíc dolarů (v přepočtu 6,5 milionu korun). Alef Aeronautics předpokládá, že létající vozidla začne dodávat zákazníkům koncem roku 2025.

Doporučeno
Kvíz: Poznáš stromy podle listů? Kvíz: Poznáš stromy podle listů? 30. června 2023 18:00

Alef přitom není jedinou společností, která se do vývoje létajících aut pustila. V Číně se například vyvíjí létající taxi EHang 216. O vzdušný automobil se pokoušel také slovenský výrobce aut Aeromobil, ten však letos zamířil do bankrotu.

Domů
Sdílet
Diskuse