Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. července 2023 16:35
Čas čtení 1:30
Jana Chovancová

Takto vypadá nová futuristická budova v Las Vegas. Je pokrytá LED světly

ZAJÍMAVOSTI
Uložit Uložené

Představ si, že venku prší, ale ty přijdeš do světa, kde je slunečno. Nebo si představ, že jsi v centru dění zemětřesení, ale přesto jsi v bezpečí. V Las Vegas si můžeš tyto věci zažít na vlastní kůži.

Pamatuješ si díl Simpsonových, v němž se Springfield stal nejznečištěnějším městem na světě a překryla ho obrovská skleněná kupole? Podobnou stavbu najdeš i v Las Vegas, i když byla postavena pro úplně jiné účely, než tomu bylo ve známém kresleném seriálu. Obrovská kulatá stavba bude vybavena LED světly, které předvedou nádherné „nebeské divadlo“. Píše o tom CNN.

Nazývá se MSG Sphere a pro veřejnost se otevře za tři měsíce. Určena bude pro různé filmové, hudební i sportovní akce. Navrhla ji světová architektonická společnost Populous, která stojí za mnoha sportovními arénami po celém světě. Náklady na výstavbu, které narostly i kvůli pandemii koronaviru, se vyšplhaly na 2,3 miliardy dolarů (55 miliard korun) a dovnitř této gigantické polokoule se vejde až 18 tisíc diváků.

Nazývají ji také vesmírnou lodí, kterou přes den tato stavba tak trochu připomíná. Její kouzlo však přichází zejména v noci. Kupole je vybavena 1,2 miliony 16K LED světel, přičemž tvoří obrazovku s největším rozlišením na světě. Když slunce zapadne za horizont a světla se rozsvítí, začíná show.

Rozsvícená stavba má zvenčí připomínat pohled na naši Zemi z vesmíru, avšak obraz, který na ni bude svítit, se může měnit. Lidé se tak budou dívat na různé animace a obrazy. Ty se budou měnit i podle ročního období či tradic. Například na Halloween se obrazovka může proměnit v obrovskou dýni, o Vánocích zase ve sněhovou kouli.

„Obrazovka sahá do výšky více než 76 metrů po celém obvodu,“ říká Rich Claffey, provozní ředitel společnosti Sphere. „Když sedíte uvnitř této obrácené misky, nemyslíte na nic jiného, ​​jste úplně ponořeni. Kdysi jsem miloval IMAX v New Yorku, ale tato stavba ho překonala,“ dodává.

Sphere kromě dokonalého obrazu slibuje také špičkový zvuk. Claffey tvrdí, že více než 160 tisíc reproduktorů rozmístěných po celém obvodu poskytne každému sedadlu stejně dobrý zvuk. Nezáleží tedy na tom, jestli je někdo v horní řadě, nebo v dolní.

MSG sphere, las vegas
Zdroj: Facebook/Sphere

Prostor uvnitř polokoule je vybaven také haptickými sedadly. Ty mohou vibrovat podle toho, co se odehrává na obrazovce, a skvěle znázorní například zemětřesení. Kromě toho se tam nacházejí i 4D stroje, díky kterým můžeš zažít vnější jevy tak, jako by ses nacházel*a přímo v centru dění. Mohou na tebe foukat vítr, změnit teplotu, dokonce ti přinesou i různé vůně.

Domů
Sdílet
Diskuse