Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. července 2023 14:20
Čas čtení 1:09
Kateřina Viková

Divoké kočky v Austrálii bude likvidovat robot

Divoké kočky v Austrálii bude likvidovat robot
Zdroj: Wikimedia commons/Zoo Hluboká/volně k užití
TECH AUSTRÁLIE ZPRÁVY ZE SVĚTA ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Australská vláda plánuje zakročit proti milionům divokých koček pomocí robotů vystřikujících jed. Přemnožené kočky domácí, které zdivočely a nemají na kontinentě přirozeného nepřítele, likvidují australské původní druhy.

Vláda Západní Austrálie zavádí nové opatření, od kterého si slibuje vymýcení populace divokých koček. Technologie Felixer identifikuje divoké kočky podle jejich siluety a chůze a vystřelí na kočku osm miligramů jedu označovaného jako 1080 v podobě gelu. Kočka při čištění emulzi slízne, což ji zabije.

Robot má zabíjet opravdu jen nechtěné kočky

Federální vláda technologii po letech testování nedávno schválila pro plošné použití. Ve středu ministr životního prostředí Západní Austrálie Reece Whitby oznámil zavedení Felixeru jako součásti pětiletého plánu za 7,6 milionu australských dolarů, který se má nadobro vypořádat s invazivními divokými kočkami. 

Rozptýlil také obavy, že by stroj mohl nesprávně zaměřit a zabíjet původní zvířata. „Felixer je kalibrovaný tak, aby identifikoval divokou kočku podle její podoby a chůze a odlišil ji od původních druhů,“ řekl. „Testy ukázaly, že je vysoce přesný.“

Felixer, robot na zabíjení koček, Austrálie
Zdroj: Thylation.com

Divoké kočky stojí Austrálii 300 milionů dolarů ročně, zabijí miliony zvířat

Whitby také řekl, že původní druhy mají vyšší toleranci k jedu 1080 než nepůvodní druhy.

Divoké kočky jsou nejničivějším škůdcem v Austrálii, tamní ekonomiku ročně připraví o 300 milionů dolarů, které stát investuje na opravy škod a do opatření na kontrolu jejich populace, jako je jejich odchyt.

Doporučeno
„Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? „Štěňata jsou čistokrevná, ale papíry nemají.“ Jak na internetu poznat nebezpečné množírny? 16. května 2024 8:00

Odhaduje se, že každých 24 hodin zabijí divoké kočky v celé zemi asi 3 miliony savců, 1,7 milionu plazů, 1 milion ptáků, 2,8 milionu bezobratlých a 337 000 žab. Právě v Západní Austrálii žije mnoho druhů, které jsou náchylné k predaci divokými kočkami. 

Whitby řekl, že pětiletá strategie Western Australian Feral Cat Strategy je první svého druhu. „Zdivočelé kočky jsou všude. Navíc nejde o kočičku od babičky, mluvíme o velkých predátorech, kteří jsou dokonale přizpůsobení na zabíjení a vybírají si tak strašlivou daň na našich původních zvířatech.“ 

Divoké kočky byly v Západní Austrálii prohlášeny za škůdce v roce 2019.

Domů
Sdílet
Diskuse