Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. července 2023 16:41
Čas čtení 1:04
Ilona Hobzová

Seznam se s facekinami. Nový trend obličejových plavek ovládl Čínu

MÓDA ČÍNA MÓDA ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Zažíváme nejteplejší léto, kdy se facekiny dostanou k nám?

Území Číny sužují v posledních dnech obrovská vedra. Teploty stoupají nad 35 stupňů Celsia. Tamní obyvatelé se chrání větráky, které buď kupují samostatně, nebo je mají dokonce zabudované v čepicích. Velké oblibě se pak podle britského deníku The Guardian těší takzvané facekiny –⁠ celoobličejové masky s otvory pro oči a nos.

Doporučeno
Obrazem: Evropu trápí rekordní vedra. Lidé se chladí v kašnách, Němci chtějí zavést letní siesty Obrazem: Evropu trápí rekordní vedra. Lidé se chladí v kašnách, Němci chtějí zavést letní siesty 21. července 2023 12:40

Ochrana před sluncem i módní doplněk

Termín facekiny vznikl už před několika lety jako označení plavecké čepice, která je rozšířená tak, aby zakrývala téměř celou hlavu, s otvory pro nos, oči a ústa. Podle zprávy Čínské státní televize se hitem mezi spotřebiteli stala jejich aktualizovaná verze, která stejně jako ta původní funguje jako způsob ochrany před slunečním zářením a ultrafialovými paprsky.

Facekiny, Čína
Zdroj: Getty Images


„Ve srovnání s obdobím před pandemií, tedy před dvěma nebo třemi lety, je letošní rok mnohem lepší než předchozí roky. Objem prodeje letos hodně vzrostl,“
citoval britský deník pracovnici obchodu s pokrývkami hlav. Facekiny nejenže chrání před slunečními paprsky, ale jsou také lákavým módním doplňkem. Obchody tak nabízí různé barvy a vzory.

Kromě celotělových masek si lidé v Číně ve velkém kupují třeba protisluneční rukavice nebo chladicí rukávy. „Největší obavy mám z možných kožních onemocnění nebo ze vzniku slunečních skvrn,“ uvedla pro The Guardian Li Xuyan, která si při návštěvě Pekingu oblékla masku zakrývající většinu obličeje, podobně jako její matka.

Doporučeno
„Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) „Nejsme žádní úchylové!“ Navštívili jsme nudistickou pláž na jezeře Lhota (Reportáž) 20. července 2023 13:00

Vzhledem k tomu, že se červnové vlny veder shodovaly s propagačními akcemi obchodů s elektronikou, vzrostl také prodej klimatizací a ventilátorů. Podle informací serveru China Daily stoupl prodej meziročně o 36 procent. Podle Národního klimatického centra zaznamenala Čína v první polovině letošního roku rekordní počet dní s vysokými teplotami, což je nejvyšší počet od zahájení oficiálního monitorování v roce 1961.

Domů
Sdílet
Diskuse