Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
25. července 2023 18:13
Čas čtení 1:19
Radim Šlechta

Studie: Vědecký tým našel 3 klíčové body pro skvělý sex

Studie: Vědecký tým našel 3 klíčové body pro skvělý sex
Zdroj: Unsplash/We-Vibe Toys/volně k užití
NEWS SEX VĚDA
Uložit Uložené

Tyto tři věci jsou základem skvělého sexuálního života.

Představy společnosti o dobrém sexu často zkresluje přehlcení pornografií a na jejím základě nastavené falešné standardy i nepřesný akt jako takový. Studií, týkajících se hledání klíče ke spokojenému sexuálnímu životu, není příliš, ale vědecký tým z Missouri State University nyní s jednou takovou přišel. Svůj výzkum zveřejnil v odborném časopisu Sexuality & Culture.

Studie proběhla pomocí série e-mailových rozhovorů s osmasedmdesáti lidmi. Devětačtyřicet z nich se identifikovalo jako žena, osmadvacet jako muž a jeden jako genderqueer/genderfluid. Celkem 52 % se označilo za heterosexuální, za neheterosexuální se označilo 24 %. Deset lidí uvedlo, že jsou příslušníci „jiné než bílé rasy“, zastoupeni byli lidé různých příjmových úrovní i vzdělání.

Orgasmus, chemie a citové pouto

Podle odpovědí účastníků a účastnic studie tvoří dobrý sex tři hlavní prvky: orgasmus, emocionální spojení a „vzájemná chemie“. Za podstatný označilo orgasmus devětačtyřicet lidí, přičemž někteří považovali za důležitější své vyvrcholení, jiní orgasmus druhé osoby. Dvacet lidí uvedlo, že jej pro kvalitní sex nepovažují za klíčový.

Doporučeno
Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti Genetické inženýrství od banánu k člověku aneb jak Che Ťien-kchuej stvořil geneticky modifikované děti 27. dubna 2024 14:00

Dvaapadesát účastníků a účastnic uvedlo, že je pro ně důležitý citový vztah s druhým člověkem. Často přitom rozlišovali mezi poutem a romantickou láskou. Její potřebu uvedlo pouze osm osob, ostatní ono citové pouto definovali spíš jako vzájemnou důvěru. 

Shoda panovala také v pohledu na chemii. Celkem šestatřicet lidí ji popsalo jako něco přirozeného, něco, co se nedá vytvořit uměle. Opakovaly se odpovědi, že se ona chemie pojí s důvěrou a sympatiemi k druhé osobě, která dovoluje lidem „uvolnit se“.

Bavte se! 

Podle vedoucí studie Alicie M. Walker je důležité upozornit na různorodost odpovědí. Všechny je najdeš v publikovaném výzkumu. „Sex, který je pro vás skvělý, může být pro vašeho partnera průměrný, nebo dokonce špatný. A tak často spolu tyto rozhovory nevedeme, ale měli bychom. Čím otevřeněji budeme mluvit o svých sexuálních potřebách a očekáváních, tím větší je pravděpodobnost, že naše zážitky splní naše očekávání,“ upozornila Walker v rozhovoru pro Psy Post.

Podle ní je také důležité, aby se sociologie více věnovala sexu z pohledu fyzické i mentální rozkoše, aspoň natolik, nakolik se věda zabývá sexuálním zdravím.

Domů
Sdílet
Diskuse