Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. července 2023 18:35
Čas čtení 1:24
Ema Stanovská

ŽEBŘÍČEK: V těchto 20 zemích žije nejvíce vegetariánů

ŽEBŘÍČEK: V těchto 20 zemích žije nejvíce vegetariánů
Zdroj: Pexels
GASTRO VEGETARIÁNSTVÍ
Uložit Uložené

Nejnovější analýza portálu Insider Monkey zveřejnila žebříček 20 zemí, kde najdeš nejméně „masožravců“.

Studie z roku 2010 říkaly, že se masu vyhýbá 1,5 miliardy lidí, což představuje přibližně 18 % světové populace. Dnes je to zřejmě mnohem víc. Nová analýza finančního portálu Insider Monkey zjišťovala, ve kterých zemích se vegetariánství daří nejvíce.

Zdroji pro tuto studii byly demografický portál World Population Review, Organizace OSN pro výživu a zemědělství (UN FAO), Světový atlas, Světová nadace pro zvířata a Institut pro ekonomický a sociální výzkum (ESRI).

Překvapilo Mexiko i Brazílie

Není překvapením, že na první místo se dostala Indie, kde žije až 24 % vegetariánů. Odráží to tamní náboženské a kulturní ideologie (hinduismus, buddhismus), ale i agrární charakter země – úrodná půda poskytuje ideální podmínky pro pěstování rostlinných potravin.

Tikka masala curry kari.
Tikka masala curry kari. Zdroj: Unsplash/potofgold07

Zajímavé je, že na první příčky se dostalo také Mexiko a Brazílie, které zároveň patří i mezi největší konzumenty masa na světě. Průměrný Mexičan zkonzumuje asi 71 kilo a průměrný Brazilec až 99 kilo masa ročně. To je řadí do první pětky největších „masožroutů“ světa. Podle průzkumů však i tyto dvě země omezují spotřebu živočišných produktů, a to zejména pro zdravotní důvody.

Skandinávie rychle roste

Vegetariánství je silné i ve skandinávských zemích. Nejvíce se rozmohlo ve Švédsku, kde nejí maso přibližně 12,4 % populace. Podle portálu v tomto trendu hraje zásadní roli švédská progresivní potravinová kultura a politika.

Doporučeno
Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku Síť oblíbených pražských bister vlastní radikální náboženský kult. Pátrali jsme po jeho stopách v Česku 19. února 2024 8:00

V jejich supermarketech a restauracích najdeš obrovské množství vegetariánských a veganských možností a v některých školách zavedly pravidelné pondělky bez masa.

Podle statistik společnosti Statista z roku 2023 až 86 % respondentů ve 21 zemích uvedlo, že jejich strava obsahuje maso.

Velký skok nastal ve Finsku, kde je v současnosti asi 12,2 % vegetariánů a vegetariánek. V roce 2016 to bylo jen 2,5 %. Finsko je lídrem ve vývoji rostlinných náhrad a vegetariánství propagují i ​​politické subjekty.

V žebříčku je i Polsko

Do žebříčku 20 zemí se dostalo také Polsko, kde je 8,4 % vegetariánů. Portál Happy Cow nedávno zařadil hlavní město Varšavu na 9. místo v žebříčku nejlepších míst pro vegetariány a vegany. Toto město totiž nabízí téměř 70 vegetariánských a veganských restaurací v okruhu 10 km.

Seznam zemí s nejvyšším podílem vegetariánů:

  1. Mexiko
  2. Brazílie
  3. Tchaj-wan
  4. Izrael
  5. Švédsko
  6. Finsko
  7. Argentina
  8. Vietnam
  9. Německo
  10. Dánsko
  11. Nový Zéland
  12. Jamajka
  13. Japonsko
  14. Norsko
Domů
Sdílet
Diskuse