Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
18. srpna 2023 v 11:00
Čas čtení 3:38
Ilona Hobzová

Česko jako na dlani. Toto je sedm nádherných a málo profláknutých vyhlídek u nás

Česko jako na dlani. Toto je sedm nádherných a málo profláknutých vyhlídek u nás
Zdroj: Profimedia
ZAJÍMAVOSTI ČESKO CESTOVÁNÍ
Uložit Uložené

Díváš se rád*a na svět z výšky? Pak tu pro tebe máme pár tipů.

Nebudeme ti doporučovat ty úplně nejznámější vyhlídky, kde se budeš o malebný výhled muset dělit s velkým množstvím turistů. Přinášíme ti sedm méně profláknutých míst. I k nim se sice turisté vydávají, když ale budeš mít štěstí, nemusíš tam potkat ani živáčka. 

Doporučeno
Zelený brčál ke koupání není, hrozí ti zdravotní problémy. Zeptali jsme se odborníka, jak se bezpečně cachtat Zelený brčál ke koupání není, hrozí ti zdravotní problémy. Zeptali jsme se odborníka, jak se bezpečně cachtat 17. srpna 2023 v 13:15

Klostermannova vyhlídka u Srní

Klostermannova vyhlídka je pojmenovaná po českém spisovateli Karlu Klostermannovi, který Šumavu miloval a ve svém díle se na tuto malebnou část Česka zaměřoval, mimo jiné ve své nejznámější knize Král Šumavy

K vyhlídce vede cesta kolem Klostermannovy chalupy, v níž autor často pobýval a je zajímavá také tím, že se tu natáčela filmová trilogie Pod jezevčí skálou, Za trnkovým keřem a Na pytlácké stezce. Minout bys na této stezce neměl*a ani takzvaný Vodní zámek, technickou stavbu zajišťující transport vody k malé vodní elektrárně. Samotná vyhlídka ti po výletě malebnou krajinou nabídne pohled do kaňonů Otavy i Vydry a také na protější Dračí skály, které stojí za to v jakémkoli ročním období. 

Cesta k rozhledně začíná přímo v centru Srní, odkud vede úsek naučné stezky Vychnickotetovský kanál. Je dlouhá asi tři kilometry. 

Skalní vyhlídka Ořešník

Skalní dominanta Ořešník se tyčí nad bukovými lesy ve Smědavské pahorkatině nad obcí Hejnice ve Frýdlantském výběžku. Vrchol je patrný už z dálky díky vztyčenému kříži. Protože v dřívějších letech bylo skalisko téměř nedostupné, rozhodli se jej členové místního odboru Německého horského spolku zpřístupnit. Přímo na vrchol tak nyní vede dvacet osm vytesaných schodů a celý výstup je zabezpečený zábradlím. 

Doporučeno
Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda 25. července 2024 v 7:00

Pokud strmou cestu zdoláš, odměnou ti bude mimořádně působivý výhled. Pod skálou uslyšíš hučení vodopádu, a když se rozhlédneš do krajiny, uvidíš třeba vrcholy Smrk, Paličník, Smědavskou horu, Ptačí kupy nebo Polední kameny. 

Jak se na vyhlídku dostat? Počátečním bodem bývá obec Hejnice, z níž je to na Ořešník po červené trase celkem tři kilometry. 

Sealsfieldův kámen

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse