Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
5. září 2023 11:56
Čas čtení 0:47
Adriana Královičová

Piano Freddieho Mercuryho putuje do dražby. Zpěvák ho v roce 1975 koupil jen za tisíc liber

Piano Freddieho Mercuryho putuje do dražby. Zpěvák ho v roce 1975 koupil jen za tisíc liber
Zdroj: Getty Images/Steve Jennings
HUDBA FREDDIE MERCURY
Uložit Uložené

Zpěvák ho koupil v roce 1975, piano stálo v jeho obýváku 16 let.

Freddie Mercury, frontman skupiny Queen, vytvořil některé z největších hitů 20. století na pianě, které zdobilo jeho obývací pokoj. Koupil ho v roce 1975 za tisíc liber (zhruba 28 tisíc korun bez započtení inflace). Piano nyní hledá nového majitele či majitelku. Aukční společnost Sotheby's ho bude dražit již 6. září 2023. Nový majitel však „zacvaká“ mnohem více než Freddie. Jeho odhadovaná hodnota je 45 až 67 milionů korun.

Jedná se o model YAMAHA GRAND PIANO, který má 170,18 cm. Je vyroben z lesklého ebonizovaného materiálu, vyvýšený na čtvercových nohách, jejichž design zkrášlují mosazná zakončení a kolečka. Klávesy jsou vyrobeny z umělé slonoviny.

Klavír byl Mercuryho prvním hudebním nástrojem, na který začal hrát už jako malé dítě. Na klavíru vymýšlel melodie, psal texty a své nové písně na něm hrál nejdříve svým nejbližším spolupracovníkům. V jeho domě stál od roku 1975, kdy ho Freddie koupil s finanční podporou hudebního magnáta Dona Ardena. 

freddie mercury, hudba, osobnosti, zaujímavostifreddie mercury, hudba, osobnosti, zaujímavostifreddie mercury, hudba, osobnosti, zaujímavostifreddie mercury, hudba, osobnosti, zaujímavosti
Zobrazit galerii
(18)

„Považoval to za víc než jen nástroj, bylo to rozšíření sebe sama, jeho nástroj kreativity. Nikdy by na klavíru nekouřil ani by na něj nepoložil sklenici a zajistil by, aby to nedělali ani ostatní lidé. Klavír byl vždy čistý,“ popisuje jeho vztah k pianu Freddieho životní láska Mary Austin.

Domů
Sdílet
Diskuse