Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
22. září 2023 11:00
Čas čtení 4:31
Radim Šlechta

Největší hororové bizáry, které musíš vidět! Budeš krvácet z očí, ale královsky se pobavíš

Největší hororové bizáry, které musíš vidět! Budeš krvácet z očí, ale královsky se pobavíš
Zdroj: SchröderMedia
FILMY A SERIÁLY TIP NA FILM
Uložit Uložené

Některé horory tě donutí schovat se pod deku, jiné tě rozesmějí svou bizarností. A těch druhých je možná ještě o trošku víc než těch prvních.

Pokud miluješ laciné efekty, nekonečně hloupé dialogy a špatné herectví, we got you. Připravili jsme si pro tebe seznam nejlepších bizarních hororů, na které se budeš rád*a opakovaně dívat, když budeš mít zkaženou náladu.

Tip: Pokud jsi z Prahy nebo tě láká udělat si výlet, můžeš navštívit kino Balt, které promítá opravdové perly bizáru, o kterých jsi možná ani neslyšel*a, nebo jsi je minimálně neviděl*a na plátně. Kino je přímo v centru Prahy a některé projekce spojuje s degustací rumů nebo jiným doprovodným programem. 

Každé jaro a dva podzimní dny se taky koná Festival otrlého diváka v kinu Aero.


Žralokonádo (2013)

Žralokonádo (Sharknado) je snad nejikoničtější hororový bizár posledních dvou dekád. Pokud jsi ho ještě neviděl*a, měl*a bys to rychle napravit. Ve filmu zasáhne Los Angeles bouře doposud nevídaných rozměrů. A jako na potvoru s sebou vezme i žraloky z moře a ti začínají doslova pršet z nebe. 

Doporučeno
Ztratili zdraví i vůli žít: Toto jsou slavné filmové role, které totálně zničily herce a herečky Ztratili zdraví i vůli žít: Toto jsou slavné filmové role, které totálně zničily herce a herečky 19. září 2023 6:00

Útočí na lidi, likvidují jejich majetky a nikdy nevíš, kdy si „žralokonádo“ vybere za kořist zrovna tebe. Ve filmu sice najdeš spoustu chyb, ale dívat se, jak lidé bojují s pršícími žraloky motorovou pilou, to dostatečně vynahradí. Snímek se navíc evidentně nebere příliš vážně a úlohu bizarního filmu vytěžil na maximum. Pokud se ti Žralokonádo zalíbí, neboj se pustit si také pět navazujících (ano, opravdu pět) dílů.

Délka filmu: 1 hodina 36 minut
Režie: Anthony C. Ferrante
Scénář: Thunder Levin
Hrají: Tara Reid, Ian Ziering, John Heard, Cassandra Scerbo, Jaason Simmons, Marcus Choi, Sumiko Braun, Charles Hittinger 

Toxický mstitel (1989)

Toxický mstitel (Toxic Avenger) není čistokrevný horor a jde spíš o takové sci-fi s děsivými prvky a množstvím krve. Čistič Melvin se v něm promění v mocného toxického mstitele, který nedopustí, aby se komukoliv dělo bezpráví. A zároveň nedopustí, aby ses odtrhl*a od obrazovky, ať už tě k ní připoutá dementní scénář, přehrávající herci, nebo fakt, že mstitelova poleptaná kůže jsou ve skutečnosti divné legíny a je to (schválně) strašně vidět.

Doporučeno
10 nejlepších českých hororů 10 nejlepších českých hororů 29. června 2022 11:30

Toxický mstitel je absolutní bomba, ve které si lidé neuvědomují, že jim příšera utrhla ruku, štáb neřeší, že mrtvý pes je vlastně živý pes, který intenzivně dýchá, ale je zašpiněný od jakýchsi špaget, a nevadí jim ani, když je na scéně vidět mikrofon. Je ideální, pokud miluješ krev a především filmový bizár.

Délka filmu: 1 hodina 37 minut
Režie: Lloyd Kaufman, Michael Herz
Scénář: Joe Ritter, Lloyd Kaufman
Hrají: Robert Prichard, Mark Torgl, Patrick Kilpatrick, Andrew Craig, Xavier Barquet, Ryan Sexton, Pat Ryan, Dolly Hall, John Reidy, Gary Schneider

Krabí královna (2015)

V jezeru maloměsta se stane prazvláštní věc. Po pádu meteoritu se z něj vynoří obrovská krabí královna, hladová a naštvaná. Svou potravu může dostat jenom ve městě, kde se toulá spousta chutných lidí. Ti se musí královny korýšů zbavit dřív, než se rozmnoží. Mláďata rozzuřené bestie totiž mohou být ještě nebezpečnější.

Doporučeno
Hollywood v Česku: Hellboy fellil na Žižkově, Spiderman v Liberci. Točila se tu i Duna Hollywood v Česku: Hellboy fellil na Žižkově, Spiderman v Liberci. Točila se tu i Duna 10. září 2023 11:00

Krabí královna (Queen Crab) ti připomene starou stop motion animaci, kterou jsme mohli vidět třeba ve starém Souboji Titánů. Je ale neuvěřitelně ošklivá a sledovat střet gigantického kraba a animovaných divných letadel ti způsobí bolest. Na druhou stranu ti ale hojný počet podobných scén dá napít ze svatého grálu hororového bizáru.

Délka filmu: 1 hodina 20 minut
Režie: Brett Piper
Scénář: Brett Piper
Hrají: Michelle Simone Miller, Richard Lounello, Danielle Donahue, Ken Van Sant, Steve Diasparra

Skřet 2 (1990)

Skřet 2 (Troll 2) je v podstatě ztělesněná definice špatného filmu. Herecký ansámbl v podstatě nehraje, scénář nedává smysl, dialogy jsou stupidní a efekty ošklivé. Smysl vlastně nedává ani název, protože ve filmu se nevyskytuje jediný troll, ale goblinové. A kvůli tomu se na Skřeta musíš podívat taky.

Doporučeno
KVÍZ: Poznáš slavné filmové záporáky a záporačky? KVÍZ: Poznáš slavné filmové záporáky a záporačky? 13. srpna 2023 13:00

Rodina na dovolené ve městě Nilbog (malá nápověda, kdo by v něm mohl asi žít) zjistí, že lidé ve městě jsou ve skutečnosti skřeti (goblini), jejichž jediným cílem je nadlábnout se lidským masem. Ve filmu najdeš jednu bizarní scénu za druhou, počínaje močením malého Joshuy na stůl a konče hody goblinů u divného zeleného cosi.

Délka filmu: 1 hodina 35 minut
Režie: Claudio Fragasso
Scénář: Rossella Drudi, Claudio Fragasso
Hrají: Michael Paul Stephenson, George Hardy, Margo Prey, Connie Young, Deborah Reed, Jason Wright, Hermann Weiskopf 

Tromeo a Julie (1996)

Adaptací na Romea a Julii od Shakespeara je spousta a není úplně snadné najít nějakou originální. Jamesi Gunnovi, který se podílel třeba na Strážcích Galaxie a jeho momentální misí je vytáhnout DC z průšvihu, se to povedlo už v roce 1997.

Doporučeno
Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth drandí ve formuli a Riz Ahmed to neslyší Co si pustit o víkendu: Chris Hemsworth drandí ve formuli a Riz Ahmed to neslyší 15. září 2023 14:00

Romantický příběh se přesouvá na Manhattan a ze šlechtických rodů se stal pravý opak. Díky tomu se můžeš podívat na jízdu bizáru, humoru, brutalit a nechutností. A pokud jsi fanouškem Troma Entertainment, je pro tebe Tromeo a Julie must watch. Nachází se v něm totiž řada referencí na předchozí filmy produkční společnosti, včetně třeba na výše zmíněného Toxického mstitele.

Délka filmu: 1 hodina 47 minut
Režie: Lloyd Kaufman
Scénář: James Gunn, Lloyd Kaufman
Předloha: William Shakespeare
Hrají: Debbie Rochon, Stephen Blackehart, Tiffany Shepis, Sean Gunn, James Gunn, Kathleen Warner, Joe Fleishaker, Lemmy, William Beckwith


Ptákodemie: Děs a hrůza (2010)

Nezávislý milostný dopis klasice od Alfreda Hitchcocka Ptáci (Birds) vypráví o městečku, které napadnou zuřivé létající potvory. Nikdo neví, co se stalo, nikdo neví, o co ptákům vlastně jde. Zvířata navíc dokážou kvůli znečištění plivat kyselinu, která se po dopadu zapálí.

Doporučeno
Tvoje máma je noční můra! Přišla v noci je nejpříjemnější překvapení české komedie za dlouhou dobu Tvoje máma je noční můra! Přišla v noci je nejpříjemnější překvapení české komedie za dlouhou dobu 11. července 2023 11:00

Přestože je Ptákodemie naprosto nekoukatelná, pokud ji vezmeš vážně, je zároveň jedním z nejlepších bizarních zážitků. Například scénu, kde skupinka lidí bojuje proti hejnu levitujících CGI ptáků s pomocí šatních ramínek, si budeš pouštět opakovaně. A vždycky tě pobaví.


Délka filmu: 1 hodina 30 minut
Režie: James Nguyen
Scénář: James Nguyen
Hrají: Alan Bagh, Bonnie Steiger, James Z. Feng, Joe Teixeira, Whitney Moore, Thomas Cokenias, Danny Webber, Tippi Hedren

Svatá krev (1989)

Tenhle mysteriózní horor si vzal do rukou jeden z největších mistrů bizáru a kontroverze Alejandro Jodorowsky. Vypráví o bývalém cirkusákovi, který utíká z psychiatrické léčebny, aby se setkal s matkou. Aby toho nebylo málo, jeho maminka nemá ruce, zato vede náboženský kult. A jako bonus využije svého syna, aby jí ruce nahradil a v jejím jménu zabíjel.

Doporučeno
GLOSA: Prostřílí se Mašínovi Bratři až do USA? GLOSA: Prostřílí se Mašínovi Bratři až do USA? 13. září 2023 16:00

Ve Svaté krvi (Santa sangre) najdeš celou řadu bizarních motivů, které na první pohled nemusí dávat smysl, ale na rozdíl od výše zmíněných béček do sebe nakonec zapadnou. Jde o perfektně promyšlenou filmařinu, která obstála v čase a i po letech si rozhodně zaslouží tvou pozornost. Tenhle „bizár“ si užiješ naprosto neironicky. Pokud se považuješ za znalce či znalkyni, ani další Jodorowského snímky by ve tvé filmotéce neměly chybět.

Délka filmu: 2 hodiny 3 minuty
Režie: Alejandro Jodorowsky
Scénář: Alejandro Jodorowsky, Roberto Leoni, Claudio Argento
Hrají: Adán Jodorowsky, Blanca Guerra, Guy Stockwell, Sabrina Dennison, Brontis Jodorowsky, Axel Jodorowsky, Teo Jodorowsky, Valérie Crouzet, Jacobo Lieberman 

Bonus: Jan Švankmajer

Jan Švankmajer je celosvětově uznávaný král českého bizáru, který si ale zamiluješ. Doporučujeme některé z jeho animovaných kraťasů, za zmínku stojí například Mužné hry nebo mrazivá Kostnice. Klasická animace tě znepokojí, ale za okamžik rozesměje svou přinejmenším divnou originalitou. Jestli dáváš přednost hraným filmům, můžeš si pustit Švankmajerovo Šílení s maniakálním Janem Třískou a Pavlem Liškou v hlavní roli.

Domů
Sdílet
Diskuse