Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
dxnielx: Mám ráda, když zpěváci a rappeři vystupují proti nesmyslným pravidlům

EP, přítel, Meiton a Redzed

Nejlepší představu o tom, co Daniela dělá, si posluchač může udělat poslechem jejího EP Amnesia. Jde zároveň o největší hudební projekt, který dosud vydala. A asi největším jménem v playlistu je českému rapovému posluchači známý zpěvák a rapper Meiton. „Známe se už nějakou dobu. Kdybych se měla vrátit úplně na začátek, tak se to váže ještě do doby, kdy jsme dělali hudbu s klukama z bývalého labelu Melancholic Music,“ vysvětluje Daniela oklikou spojení.

„V té době si Meiton všiml Jakuba (JXK), se kterým později tvořil dvojici v tehdejším labelu Dead Garden Records, a postupem času jsme se seznámili i my a začali se dost bavit. Za nějaký čas jsem se k DGR připojila taky a od té doby spolupracujeme i hudebně. Mám ráda, když spolupráce vznikají přirozeně a s člověkem si sednu, což tak u Meitona bylo,“ přidala spojitosti.

Doporučeno
Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD Ďáblice v rouše beránčím Doja Cat se vrací s rapovým přídavkem. Scarlet 2 CLAUDE navazuje na démonické a krví nasáklé CD 19. dubna 2024 15:00

Její přítel Jakub vystupující pod pseudonymem JXK je spíše rapper než zpěvák a společně s Danielou, dle jejích slov, „sdílí většinu zájmů včetně hudby“. Dokonce spolu založili značku, kde přenášeli návrhy na oblečení a tvořili merchandise pro kámoše z hudby. Není to dokonalé?

Čeho jsme si ale všimli, je fakt, že interpretka, která je aktivní od roku 2019, má i přes jeden projekt a nespočet singlů venku jen dva videoklipy. „Před kamerou se necítím zrovna dvakrát dobře, takže možná to byl důvod, proč jsem s klipy začala poměrně nedávno,“ přiznala. 

„Zároveň si videoklipy vymýšlíme, natáčíme a editujeme sami, což je někdy hodně časově náročné, když máme běžnou práci a do toho další věci, které berou hodně času. Dost často máme taky problémy s technikou, tak některé projekty děláme třeba na třikrát, což ze srdce miluju,“ ironicky dodává. Vzápětí nám ale slíbila, že videoklipů bude postupem času víc. A kdo ví, třeba i zpívaných v angličtině. Ta totiž Daniele není cizí.

Konkrétně na Amnesii, v tracku Dyin' inside, zpívá anglicky refrén. „Já už odmala měla radši angličtinu než češtinu, takže kombinaci obojího jsem do hudby promítala už od startu. Myslím, že před vydáním se s hudbou do světa je přede mnou ještě hodně práce, ale určitě by to bylo něco, co by bylo super si splnit,“ kývá hlavou na zahraniční ambice. Že bychom ale měli mít brzo v naší kotlině ženskou podobu Redzeda, se prý nedá tvrdit. „Ani mě nenapadlo se s ním nějak porovnávat,“ komentuje.

Za práva zvířat a proti pravidlům

Umělkyně, která má velkou zkušenost s freestyle/dancing longboardingem, dnes už na prkně tak často není. Ke své práci a dalším povinnostem tráví čas jinak, třeba se snaží ponořit do tajů zvukařiny. „No nedá se říct, že bych byla mix master PRO, ale určitě mi to není úplně jedno,“ upravuje na pravou míru. „Snažím se všemu učit, alespoň dema si zkouším zvučit sama, občas zkouším dělat i beaty, ale rozhodně to není na nějaké reprezentativní úrovni,“ říká s tím, že jí zvuk dělá nejčastěji JXK nebo Meiton.

Doporučeno
Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul Paranoia se někdy vyplatí. Yzomandias odměnil fanoušky EPčkem, na kterém se konečně hudebně posunul 15. dubna 2024 14:00

Sama si k tomu ale hledá cestu. „Myslím si, že by měl minimálně vědět, co jaké pluginy dělají, aby měl představu, jaké má možnosti, a dokázal vysvětlit svou vizi a očekávání, pokud by mu zvuk dělal někdo jiný,“ vysvětluje. „Každopádně každý má něco. Někomu to prostě vůbec nejde a nevyzná se v tom, ale má zase jiné kvality a znalosti. Nikdo nemůže umět všechno na světě,“ komentuje naši otázku, jestli by měli interpreti zvukařině rozumět.

dxnielx Daniela
Zdroj: se svolením dxnielx

Ona premisa moderního rappera podle Daniely úplně netkví v precizní znalosti technikálií, i když samozřejmě věří, že čím lépe se ve své disciplíně vyzná, tím lépe. „Podle mě by vše mělo být o autenticitě. Přijde mi škoda, když se lidi přetvářejí a v hudbě mají úplně jinou osobnost než v realitě,“ líčí. „Neměla by chybět úcta jak k sobě, tak k hudbě a zároveň snaha nesnažit se ji úplně doj*bat za vidinou profitu. Každý by měl ale jednat podle svého vědomí a svědomí. Sama nevím, jak na ostatní působím,“ krčí rameny.

Jedna z vlastností, kterých si na Daniele jako interpretce ceníme, je její upřímnost. Těžko hledat jiný parametr toho „být real“. Když jí něco vadí, řekne to na rovinu. Ať už se jedná o vztahy, politiku, aktuální situaci ve světě, prostě cokoliv. „Mám ráda, když zpěváci a rappeři vystupují proti nesmyslným pravidlům a mluví o tom. Ve světě je hodně věcí, které mě trápí, vadí mi, nedávají mi smysl, a baví mě na to poukazovat, takže se to do mé tvorby bude asi promítat dost,“ potvrzuje nám.

Doporučeno
Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? Yzomandias, Nik Tendo či TK27. Který český rapper má nejlepší módní vkus? 26. února 2024 16:00

V hudbě to nekončí. „I mimo hudbu se například zapojuji do aktivit za práva zvířat a svoje rozhodnutí se snažím směřovat tak, abych co nejméně ubližovala,“ říká. „Podle mě je potřeba občas nastavovat zrcadlo jak sobě, tak okolí, alespoň to pár lidí vede k tomu vidět věci, které dřív nemuseli vnímat,“ konstatuje.

Není proto divu, že pokud by měla vybrat ze svého repertoáru „go to“ písničku, bude to jinak. „Hlavně z důvodu, že patří k nejnovějším a mám k ní momentálně nejblíž. Kdybych ale dostala stejnou otázku třeba za rok, zase by to byl asi jiný track. Každá věc reflektuje nějakou určitou dobu v mým životě a zrovna jinak navazuje na čas, kdy jsme bydleli v zahraničí, a i přes všechny fuck-upy na to hodně ráda vzpomínám,“ vysvětluje.

Sen? Mít na hudbu více času

Daniela není ten typ interpretky, který by nutně potřeboval vsadit všechny karty na hudbu a snažit se jí stoprocentně živit. Má další koníčky a činnosti, kterým se musí věnovat. Samozřejmě kromě chození do práce. „Je jasné, že kdybych měla 24/7 jenom na hudbu a mohla dělat jen to, co mě fakt baví, a nemusela hledat každou minutu, abych mohla napsat track, tak by to bylo úžasný, ale k tomu vede hodně dlouhá cesta anebo trochu jiný přístup, než mám já,“ neskrývá.

Proto je jejím největším hudebním úspěchem údajně to, že vůbec dokázala něco vydat. „Nikdy jsem si moc nevěřila a byl to pro mě hodně nereálnej sen tvořit veřejně něco svého a osobního,“ objasňuje. „Kromě toho bych za úspěch zároveň brala své dosavadní spolupráce s lidmi, kteří mají skvělou hudbu, kterou sama poslouchám, a vše, co mi hudba přinesla – ať už mluvím o svých blízkých, o zážitcích, vytvoření značky oblečení a možnosti dělat si vlastní merch nebo možnosti podílet se na projektech dalších umělců,“ užívá si proces.

Doporučeno
Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč Když rapový track o vraždění odpovídá realitě. King Von dostal nálepku prvního rapového sériového vraha, víme proč 20. února 2024 16:30

To málo, co z hudby vydělá, do ní poté vrátí. „Dalo by se říct, že vše, co teď mám a jak žiju, je hlavně díky tomu, že jsem začala dělat hudbu a poznala lidi, se kterými na těchto projektech mohu spolupracovat nebo je vytvářet,“ je vděčná. Kdyby ale měla mít posluchačka Bring Me The Horizon, The Amity Affliction, Avril Lavigne, NF, ale také JXK, Meitona, Caspera, Matyase Blacka či Viktora Sheena hudební sny, moc jich nebude.

dxnielx Daniela
Zdroj: se svolením dxnielx


„Co se týče hudebních snů, tak mě asi moc věcí nenapadá. Beru to tak, že na všechno musí být správnej čas. Zároveň bych měla ráda možnost více cestovat a věnovat se tetování, což jsou sny, které jdou se mnou taky víceméně odmala,“ přemýšlí do šíře.

A na co se od ní můžeme těšit my? Daniela chystá první album, na nějž chce dostat více interpretů, kteří baví ji samotnou. Od toho se odvíjí vydání pilotního tracku z alba s vizualizací. „Podíleli se na ní lidé z mého blízkého okolí a fans. Chtěla jsem dát možnost komukoliv se zapojit a být součástí,“ zdůrazňuje důležitost komunity a fanouškovské základny, které děkuje za podporu.

„Upřímně si vážím, že svůj čas věnujete zrovna mojí hudbě a všemu, co se kolem ní děje,“ uzavírá.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse