Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je PR zpráva společnosti Dovido.cz.
18. října 2023 12:11
Čas čtení 2:15
Sponzorovaný obsah

Bydlení se změnilo. Do popředí přišly barvy i přírodní materiály

Bydlení se změnilo. Do popředí přišly barvy i přírodní materiály
Zdroj: Dovido.cz
ZAJÍMAVOSTI BYDLENÍ DESIGN INTERIÉRU
Uložit Uložené

Zařídit si bydlení je v současné době spíše maraton než sprint.

Najít nejen odpovídající vybavení interiéru, ale také takové, které by korespondovalo s neustále se měnícími trendy, není jednoduché. Naštěstí byl letošní rok ukázkou toho, že i to, co je aktuálně in, může „na špičce“ chvilku zůstat. V případě, že si zrovna zařizujete vlastní domov, jděte cestou intuice, na druhou stranu neopomeňte pár věcí, které dodají vašemu bydlení aktuální trendy šmrnc.

Příroda do domu patří

I když jsme se zamilovali do industriálního stylu, i v takovém příbytku připomínajícím spíše továrnu nebo průmyslovou halu musí mít své místo dřevo nebo jiný přírodní materiál. Bytoví designéři se shodují v jednom – příroda do domu patří, tak na to myslete.

Co totiž ve výsledku všichni od interiéru očekáváme, je příjemná a rodinná atmosféra, kterou nám však kýčovité křišťálové lustry nikdy nevykouzlí. Co to však dovede, je živý materiál jménem dřevo, případně také polštářky z nejrůznějších tkanin nebo další přírodní látky v jiných podobách, než v jakých jsme je zmínili.

Dřevo najde pravděpodobně využití nejvíce. Může jím to doslova dýchat, případně může vonět po celém domově. Stačí, když místo kovového nábytku zvolíte ten dřevěný. Předními benefity je poměrně dlouhá výdrž, respektive životnost takového nábytku, ale také nadčasovost.

Upusťte od neutrality

Skandinávské bydlení, stejně jako minimalistické, je stále aktuální a žhavé, na druhou stranu začíná být postupně upozaďované něčím trochu výraznějším, a to konkrétně boho stylem, zmiňovaným industriálním či středomořským. Zkrátka a dobře designem, který kromě přírodních materiálů kombinuje také paletu nejrůznějších barevných odstínů. A ty bývají velmi často spojované například v tapetách, které se pořídí na Dovido.cz.

I přesto, že patříte mezi milovníky jednoduchosti a monotónnosti, dejte barvám šanci. Bytoví architekti se shodují na tom, že ve svém příbytku máme kombinovat vždy tři odstíny. Zatímco jeden bude dominantní a pokryje největší plochu (a ostatní barvy se o něj pomyslně opřou), druhá barva bude lehce kontrastní, přesto (jelikož pokryje taktéž podstatnou plochu) nebude tolik do očí bijící, a třetí bude kontrastem v plném slova smyslu, který svou výrazností doplní zatím ještě stále utlumené barevné spojení.

V praxi to může vypadat tak, že béžovou a bílou spojíte s výraznou červenou, zemitě zelenou nebo hořčicově žlutou. Případně že se odhodláte pro výraznější spojení námořníka, tedy modré a bílé, které doplníte o kontrastní červenou vzbuzující chuť k jídlu.

Při výběru barev však vždy pamatujte na to, že každá barva má svůj účel, respektive budí konkrétní pocity. Zatímco zmiňovaná červená se díky své schopnosti probouzet v člověku chuť k jídlu hodí do kuchyní nebo jídelen, modrá zase uklidňuje, takže najde své místo v ložnici, a zelená podporuje kreativitu, a tak patří do pracovny.

Dovido.cz
Zdroj: Dovido.cz

Odpočinek má mít své místo

V současné době se mluví o tom, že potřebujeme zpomalit. Žijeme v rychlém světě a náš mozek prakticky denně fixuje tolik podnětů jako nikdy předtím. Lidé v pravěku by pod tíhou informací a podnětů, které přijmeme jenom za jedno jediné odpoledne, pravděpodobně skončili v blázinci, který tehdy navíc ještě neexistoval.

I proto bychom při zařizování bydlení měli pamatovat na místo, které budeme označovat za zónu odpočinku či takzvanou „chill zónu“, jak říká mladá generace. Tento trendy prvek v našich příbytcích pravděpodobně z módy nevyjde, protože je symbolem pohody a klidu. Může vypadat různě – od hezky zařízené a praktické koupelny přes vlastní meditační koutek v pracovně nebo ložnici či samostatnou místnost, do které se budeme stahovat každé ráno po probuzení a každý večer před spaním, abychom svou mysl nastavili na nadcházející den, případně jí dali prostor odpočinout si po hektickém odpoledni.

Domů
Sdílet
Diskuse