Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
26. října 2023 7:12
Čas čtení 0:40
Vojtěch Vanda

Desátá nejlepší sváča ze střední Evropy je smažák. První místo obsadili naši sousedé

Desátá nejlepší sváča ze střední Evropy je smažák. První místo obsadili naši sousedé
Zdroj: Wiki Commons
GASTRO ČESKO GASTRONOMIE SLOVENSKO
Uložit Uložené

Je to tak. V první desítce žebříčku středoevropských svačin na webu TasteAtlas se smažák umístil na 10. místě. Milovníkům smaženého sýra se to může zdát málo, nicméně v silné konkurenci sta jídel to není tak špatný výsledek.

Web svůj žebříček středoevropských svačin poskládal ze skoro čtyř a půl tisíce platných hlasů čtenářů, které nasbíral do 15. října letošního roku. Hodnocení je proto čerstvé jako tatarka. 

Smažený sýr si své místo v top 10 zasloužil zejména díky pocitu uspokojení, který po jeho konzumaci člověk má. „Tento chutný smažený kus sýra najdete všude v Česku, od pouličních stánků a hospůdek až po ty nejlepší špičkové restaurace. Bez ohledu na to, kde ho najdete, je tento vynikající a sytý pokrm dokonalým příkladem českého comfort food,“ dodal web.

Doporučeno
Jenom bělošky. Fotbalový Arsenal přiznal problém s rozmanitostí Jenom bělošky. Fotbalový Arsenal přiznal problém s rozmanitostí 25. října 2023 10:17

Slovákům se vedlo lépe

Ještě lépe na tom ale bylo Slovensko. A to zejména proto, že má nejoblíbenější svačinku. Tou se staly „zemiakové placky“, respektive haruľa, velmi podobná (ne-li totožná) klasickým bramborákům. Prvenství získaly placky před chorvatskými vrlički uštipci a dalším slovenským pokrmem, lokšemi.

Co se širšího hodnocení týče, najdeme další české pokrmy na nižších pozicích. Šestnácté skončily ovocné knedlíky, dvaatřicáté mariánskolázeňské oplatky, čtyřiatřicátá krupicová kaše, sedmatřicáté Karlovarské oplatky a hned po nich Karlovarské trojhránky a padesátku uzavřel na osmačtyřicátém místě mazanec.

Domů
Sdílet
Diskuse