Je to tak. V první desítce žebříčku středoevropských svačin na webu TasteAtlas se smažák umístil na 10. místě. Milovníkům smaženého sýra se to může zdát málo, nicméně v silné konkurenci sta jídel to není tak špatný výsledek.
Web svůj žebříček středoevropských svačin poskládal ze skoro čtyř a půl tisíce platných hlasů čtenářů, které nasbíral do 15. října letošního roku. Hodnocení je proto čerstvé jako tatarka.
Smažený sýr si své místo v top 10 zasloužil zejména díky pocitu uspokojení, který po jeho konzumaci člověk má. „Tento chutný smažený kus sýra najdete všude v Česku, od pouličních stánků a hospůdek až po ty nejlepší špičkové restaurace. Bez ohledu na to, kde ho najdete, je tento vynikající a sytý pokrm dokonalým příkladem českého comfort food,“ dodal web.
Slovákům se vedlo lépe
Ještě lépe na tom ale bylo Slovensko. A to zejména proto, že má nejoblíbenější svačinku. Tou se staly „zemiakové placky“, respektive haruľa, velmi podobná (ne-li totožná) klasickým bramborákům. Prvenství získaly placky před chorvatskými vrlički uštipci a dalším slovenským pokrmem, lokšemi.
Co se širšího hodnocení týče, najdeme další české pokrmy na nižších pozicích. Šestnácté skončily ovocné knedlíky, dvaatřicáté mariánskolázeňské oplatky, čtyřiatřicátá krupicová kaše, sedmatřicáté Karlovarské oplatky a hned po nich Karlovarské trojhránky a padesátku uzavřel na osmačtyřicátém místě mazanec.