Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Kam na výlet Halloween: Tohle jsou nejtajemnější místa v Česku

Kostel duchů

kostel duchu
Zdroj: WikimediaCommons/volně k užití

V obci Luková u Manětína na severním Plzeňsku nalezneme kostel svatého Jiří. Postaven byl ve 14. století a tajemně působí už jen navenek. Pravá halloweenská atmosféra se ale nachází v interiéru, kam byly v roce 2012 nainstalovány sochy duchů. 

„V dřevěných lavicích kostela tiše sedí desítky bíle oděných postav. Nemluví. Se skloněnými hlavami se tiše modlí k Bohu. Nedýchají. Ani vzduch se nepohne. V mrazu prosincového dne, snad umocněného bezútěšným stářím kostelních zdí, se chvějeme zimou všichni. Nikoliv však ‚Věřící‘,“ popisuje atmosféru oficiální web kostela. Do sádry některých postav je dokonce přidán fosfor, takže když do kostela svítí slunce, večer pak postavy světélkují. 

Jedná se o bakalářskou práci někdejšího studenta Fakulty designu a umění ZČU v Plzni Jakuba Hadravy. Díky němu se kostel dostal do povědomí veřejnosti a prostřednictvím dobrovolného vstupného se daří kostel postupně opravovat.

Čertova kaple: Temné síly 

čertova kaple
Zdroj: REFRESHER/ Adéla Ježková

Poblíž zámku Jezeří v okrese Most v Krušných horách se nachází nedostavěná pohřební kaple rodu Lobkoviců. Její oficiální název je sice Hraběcí, všichni jí ale říkají Čertova. Provází ji totiž strašidelná pověst. 

Doporučeno
Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy Dráha pro mimozemšťany nebo pravěká observatoř? Navštívili jsme nejzáhadnější místo v Česku, leží jen hodinu od Prahy 10. února 2024 8:00

Podle ní stavba nebyla nikdy dokončena, protože si to prý nepřály temné síly, které zapříčinily smrt stavitelů. Padající kámen usmrtil majitele zámku Jezeří Ferdinanda Josefa z Lobkowicz, který chtěl vybudovat kapli s trnem z Kristovy trnové koruny, ze které by se stalo poutní místo.

Ve výstavbě následně pokračoval jeho bratr Oldřich Felix z Lobkowicz, temné síly jej asi neodradily. Ani jemu se to ovšem nevyplatilo, v místě na něj spadl strom a zraněním následně podlehl. Opakovaně se také zřítila klenba kaple, za čímž dle pověsti stojí ďábel v podobě velkého černého jelena.

Ze strachu pak nikdo ve výstavbě nepokračoval, a kaple tak zůstala nedokončena. Dodnes před jejím vchodem leží kamenné podstavce a sloupy, které tam měly být vztyčeny. Vše zůstalo tak, jak byla stavba opuštěna.

Temné síly jsou tu cítit dodnes, návštěvníci často zmiňují skličující a depresivní atmosféru. Tak pozor, ať si z temného lesa u kaple neodneseš nějakou kletbu.

Doporučeno
Kam na výlet: Čertova kaple nedaleko zámku Jezeří zůstala nedokončená kvůli strachu z temných sil Kam na výlet: Čertova kaple nedaleko zámku Jezeří zůstala nedokončená kvůli strachu z temných sil 26. února 2022 8:30
Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse