Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš poslední stranu článku:
Hulení, šňupání, ale i vánoční klasika. Vybrali jsme 10 nejlepších českých filmů na Netflixu

Oběť

S tímhle dramatem budeme maličko podvádět, protože se nejedná o ryze českou tvorbu, ale ve skutečnosti jde o česko-slovenskou koprodukci. Primárně je to ale film, který je tak sžíravý, aktuální a silný ve své výpovědi, že ho prostě musíš vidět.

Irina je svobodná matka původem z Ukrajiny, jejíž syn Igor skončí jednoho dne v nemocnici v umělém spánku, protože ho někdo surově zbil. Kdo? To se naléhavá matka pokusí vyřešit. V tomhle filmu ale šokující odpovědi nepřinesou klid ani jí, ani divákovi. Film režiséra Michala Blaška je zkrátka zážitek, který tě ještě pár dní po zhlédnutí nenechá v klidu spát. A takové jsou nejlepší.

Párty Hárd

Martina Pohla alias Martyho z Martyho frků alias Řezníka určitě znáš, a jestli ne, něco děláš špatně. Česky rapper byl vždycky tak trochu samorost a rozhodně jej nejde někam zaškatulkovat. Jeho tvorba – ať už dělá zrovna cokoliv – se prostě vymyká všem možným měřítkům a standardům a jejím cílem je pokaždé testovat hranice toho, co ještě lidé a společnost snesou.

Doporučeno
„Práce tvoří naši identitu, a přesto se pracovním podmínkám nevěnuje pozornost,“ říká režisérka filmu Hranice Evropy  „Práce tvoří naši identitu, a přesto se pracovním podmínkám nevěnuje pozornost,“ říká režisérka filmu Hranice Evropy 3. května 2024 8:30

No a přesně taková je i komedie Párty Hárd. Film, který rozhodně nevznikal ve všedních podmínkách, naopak jej tvůrci pořídili za pár korun a tak trochu nárazově, se občas přirovnává ke kultovním Prci, prci, prcičkám. To ale ani zdaleka neodráží, jak sprostý, ošklivý, zlý, a hlavně vtipný je tenhle český antisystémový kousek. Dej si ho, jenom pokud máš fakt silný žaludek.

Pelíšky

„Kdo se ptal na tvůj názor. S kým si myslíš, že paseš krávy. Já ti dal život. To je tím, s kým se taháš. S nějakým anarchistickým bohémem, rudým bolševickým nokem!“ Když se řeknou nejlepší české filmy, nesmí u toho samozřejmě chybět legendární Pelíšky.

Tahle vánoční klasika, kterou si v Česku zamilovaly tisíce domácností, ti bude nejspíš dobře známá. Pokud jsi ji ale přece jen doteď neviděl*a a třeba tě odrazuje, že se film odehrává podobně jako spousta dalších za socialismu, pak věz, že Pelíšky vznikly právě za tím účelem, aby ti vtipně a s nevídanou nadsázkou vysvětlily, o jakou éru tehdy šlo a proč můžeš být rád*a, že jsi něco takového nezažil*a. Navíc pustit si film na podzim na Netflixu místo o Vánocích v televizi je známkou největšího rebelství.

Samotáři

David Ondříček podruhé a dost možná ještě trochu líp. Pokud je BANGER. moderním pohledem na dnešní ostrou mládež, pak jsou Samotáři známkou nezávazného pohodářství z konce devadesátek, plnou huličů, magorů a snílků, která má tu moc člověka formovat jako málokterý jiný český film.

Doporučeno
PŘEHLED: Na co koukat v květnu? Společnost ti bude dělat návrat Bridgertonových nebo nové Star Wars PŘEHLED: Na co koukat v květnu? Společnost ti bude dělat návrat Bridgertonových nebo nové Star Wars 30. dubna 2024 9:30

Snímek Samotáři tě provede netušenými vztahovými zákoutími, okusíš s ním volnost, poznáš pravé přátelství, a ještě se u toho budeš co pár minut smát. Ne nadarmo se taky od mileniálů často dozvíš, že právě tohle považují za nejlepší český film všech dob. Mají pravdu? To už posuď sám*sama.

Vlastníci

Tyhle problémy tě nejspíš ještě pár let nečekají (jestli vůbec), nicméně věř, že schůze společenství vlastníků není žádná sranda, naopak se tam často odehrají ty nejbizarnější konflikty, jaké si dovedeš představit. A přesně o tom vypráví poměrně nedávná komedie Jiřího Havelky Vlastníci, v níž hlavní roli ztvárnili Tereza Ramba a Vojtěch Kotek

Jestli tě baví filmy z jednoho prostředí, kde se sice hodně mluví, ale ty u toho máš permanentně vytisknutý úsměv na tváři, pak budeš tuhle komedii plnou zvratů, šílených hádek a fakt těch nejmalichernějších problémů naprosto milovat.

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse