Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
26. listopadu 2023 6:50
Čas čtení 1:21
Anna Vondráková

Jan Bendig promluvil o nechutném útoku na Slavících. „Totálně mě to zlomilo,“ napsal a útočníka pozval na koncert

Jan Bendig promluvil o nechutném útoku na Slavících. „Totálně mě to zlomilo,“ napsal a útočníka pozval na koncert
Zdroj: Profimedia
ČESKO JAN BENDIG RASISMUS A PRÁVA MENŠIN
Uložit Uložené

Zpěvák se na svém instagramovém profilu vyjádřil k pátečnímu útoku. „Furt nenalézám ta správná slova, co k tomu říct. Mrzí mě to,“ napsal.

K útoku na Bendiga došlo na červeném koberci před vyhlášením ankety Český slavík, kde na něj neznámý muž zakřičel „cikáne“ a posypal jej moukou. Případem se zabývá i policie. „Nebudu lhát, ale včera mě to chvíli po tom incidentu totálně zlomilo a nevěděl jsem, co si mám myslet a co dělám špatně,“ píše Bendig.

Doporučeno
Rasistický útok na Slavících: Jana Bendiga posypal muž moukou, ochranka nezasáhla Rasistický útok na Slavících: Jana Bendiga posypal muž moukou, ochranka nezasáhla 25. listopadu 2023 10:06

„Nevím, proč jsi to udělal? Proč zrovna já? Možná jsi čekal na někoho jiného a já ti v tom viditelném obleku padl do oka. Možná jsi čekal na mě,“ píše v nejnovějším příspěvku. Vrací se tak k předávání Českého slavíka, kdy jej neznámý útočník posypal moukou a křičel na něj rasistické poznámky.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený Jan Bendig (@bendigjan)

Zpěvák v textu oslovuje útočníka, a dokonce jej zve na svůj koncert. Vysvětluje, že chce změnit jeho pohled na něj. „To, co jsi udělal, byla fakt blbost. Ale jak už jsem psal. Nebudu ti nadávat. Možná někoho následující větou překvapím, ale zvu tě na některý z mých koncertů. Ať vidíš, že nejsem takovej, jak si asi myslíš… že makám, snažím se v životě něco dokázat a být pro spoustu mladých lidí, kteří se v životě teprve rozkoukávají, inspirací. Třeba budu i inspirací pro tebe v tom, že to, co jsi udělal, byla fakt blbost a klukovina… Nechci, aby se tahle věc zvrtla v nějaký rasistický podtext a následnou pomstu. Násilí totiž plodí další násilí. A tady na světě je ho už i tak dost,“ dodává zpěvák.

Nakonec také děkuje svým příznivcům za slova podpory. Text dokonce zakončuje vtipem: „A závěrem bych řekl, že mám alespoň z čeho upéct vánoční cukroví.“

Pod příspěvkem v komentáři mu vyjádřily podporu i známé osobnosti jako Matěj Ruppert, Lucie Bílá nebo Emma Smetana. Stojí za ním i zpěvačka Monika Bagárová, se kterou na včerejším předávání vystoupil. „Jsem v šoku z toho ubohýho gesta, ale ještě víc z tý neposkrvněný, neotřesitelný záře, co z tebe jenom o hodinu později šla na pódiu. Neuvěřitelný. Fantastickej výkon. A tenhle velkorysej text… tolik vnitřní moudrosti a nadhledu, trpělivosti i optimismu… You're my hero,“ napsala Smetana.

Domů
Sdílet
Diskuse