Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
13. prosince 2023 13:17
Čas čtení 0:55
Adéla Ježková

Tiktoker natáčí mladé ženy mířící na party bez jejich souhlasu. Creepy trend vzbudil pozdvižení

Tiktoker natáčí mladé ženy mířící na party bez jejich souhlasu. Creepy trend vzbudil pozdvižení
Zdroj: Pexels / ELEVATE / volně k použití
NEWS TIKTOK
Uložit Uložené

Pozornost celého TikToku upoutal účet, který sdílí záběry mladých žen v party oblečení bez jejich souhlasu.

Účet @dinamimi59 nasbíral přes osm milionů lajků díky klipům žen, které míří do barů v nočním Manchesteru. Podle zdrojů serveru Indy100 má za účtem stát starší muž, který v ulicích britského města postává s profesionální kamerou a sbírá voyeurské záběry (voyeur je člověk, který rád a tajně šmíruje ostatní, nejčastěji při intimních situacích, pozn. red.), jež pak sdílí na internetu.

Přestože se uživatel brání, že chce pouze ukázat noční život města, nenatáčí nikoho jiného než ženy v přiléhavém oblečení. Kde jsou muži, kteří žijí v Manchesteru?

tiktok
Zdroj: TikTok/dinamimi59

Stalking a slut-shaming

„Musíme o tomhle účtu mluvit, protože je hodně creepy. Tohle už je druhé video, ve kterém jsem se objevila,“ uvedla pro Glamour Amy Adams.

„Všechny dívky ve videích jsou nahrávány bez jejich souhlasu. Je to v podstatě chlapík, který nahrává dívky na nočních procházkách v Manchesteru a pak to nahraje na TikTok, aby to viděli všichni jeho sledující. Myslím, že celá premisa toho účtu je opravdu nechutná,“ dodala.

Doporučeno
„Jsi tlustá jako prase, nemáš žádný zadek“. Body shaming je tradiční a nebezpečný fenomén „Jsi tlustá jako prase, nemáš žádný zadek“. Body shaming je tradiční a nebezpečný fenomén 26. října 2021 7:00

Nejenže jsou ženy nevědomky nahrávány, což hraničí se stalkingem, ale pod videy se rovněž často objevují mizogynní komentáře a slut-shaming. Muži středního věku v „lepším“ případě objektivizují a sexualizují ženy, které by mohly být jejich dcerami, v tom horším jim kvůli jejich „příliš sexy“ oblečení přejí znásilnění.

Většinu komentářů TikTok naštěstí odstraňuje kvůli své politice proti nenávistným projevům, nicméně účet nebyl z platformy odstraněn, protože neporušuje její zásady. Nahrávání ve veřejném prostoru není nezákonné.

Domů
Sdílet
Diskuse