Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
19. prosince 2023 v 17:38
Čas čtení 0:57
Radim Šlechta

Tohle jsou slova, která definují rok 2023: Znáš všechna?

Tohle jsou slova, která definují rok 2023: Znáš všechna?
Zdroj: Unsplash/Joshua Hoehne
NEWS UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

Všechny velké a důležité slovníky koncem roku vyhlašují slova, která pomohla konkrétní rok definovat.

I letos se na prvních příčkách objevila hned čtyři slova, z nichž tři souvisejí s neodmyslitelným společenským fenoménem, umělou inteligencí.

AI nástroje toho totiž umí stále víc a s tím, jak se jejich funkce rozšiřují, potřebujeme lépe pojmenovávat nejen jejich schopnosti, ale také problémy.

Cambridge Dictionary: Hallucinate

Cambridgeský slovník jako slovo roku uvádí anglické „hallucinate“, tedy v českém překladu halucinovat, vidět, slyšet nebo vnímat věci, které nejsou skutečné. Kromě toho se ale tohle slůvko používá i v souvislosti s umělou inteligencí, a to ve chvíli, kdy ti software poskytuje nesmyslné nebo nepravdivé informace. Stejné slovo také zvítězilo na portálu Dictionary.com.

Collin's Dictionary: AI

Dalším významným slovníkem je Collin's Dictionary, který za slovo roku zvolil zkratku „AI“, tedy v českém překladu „umělá inteligence“. Definuje ji jako modelování lidských mentálních procesů počítačem. Se stále větším rozmachem nástrojů umělé inteligence není divu, že se tento pojem vyskytuje ve slovnících opravdu často.

Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse