1. místo Châteauneuf-du-Pape
Největší a nejdůležitější vinařská oblast v jižní části údolí Rhôny se skládá z pěti obcí. Většina vín Châteauneuf-du-Pape jsou převážně červené směsi s malým podílem bílých vín.
Oficiálně je povoleno 18 odrůd révy vinné, nejčastěji se pěstují Grenache, Mourvèdre, Syrah a Cinsault. Tato bohatá vína se mohou značně lišit stylem, ale vyznačují se především kořenitým a zemitým aroma červených bobulí, černého pepře, dehtu a kůže.
2. místo Amarone della Valpolicella (DOCG)
Italské červené víno vyráběné ze sušených hroznů odrůd Corvina, Corvinone, Rondinella a Molinara. Je považováno za nejprestižnější víno oblasti Veneto a jedno z nejvýznamnějších italských velkých červených vín, píše web Taste Atlas.
Víno výjimečně dobře zraje, a přestože minimální požadovaná doba pro prestižní Amarone Riserva jsou čtyři roky, velcí výrobci nechávají víno zrát mnohem déle. Amarone je neuvěřitelně aromatické, koncentrované víno s vůní ovocných džemů, skořice, čokolády a koření.
3. místo Vinsanto
Dezertní víno z řeckého Santorini se vyrábí z hroznů Assyrtiko a Aidani sušených na slunci. Navzdory překvapivě podobnému názvu nemá toto řecké víno mnoho společného se slavnějším Vin Santo z Toskánska. Hrozny se suší na slunci přibližně čtrnáct dní a poté se fermentují a zrají.
Víno pak zraje v dubových sudech minimálně dva roky, ale většina výrobců volí delší zrání. Výsledkem je sladké a hutné víno plné chuti a bohaté vůně.