Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Čteš článek:
Nejlepší vína v Evropě: Moravští vinaři v hlasování cizinců úplně propadli, nejsou ani v první padesátce

1. místo Châteauneuf-du-Pape

Největší a nejdůležitější vinařská oblast v jižní části údolí Rhôny se skládá z pěti obcí. Většina vín Châteauneuf-du-Pape jsou převážně červené směsi s malým podílem bílých vín.

Oficiálně je povoleno 18 odrůd révy vinné, nejčastěji se pěstují Grenache, Mourvèdre, Syrah a Cinsault. Tato bohatá vína se mohou značně lišit stylem, ale vyznačují se především kořenitým a zemitým aroma červených bobulí, černého pepře, dehtu a kůže.

2. místo Amarone della Valpolicella (DOCG)

Italské červené víno vyráběné ze sušených hroznů odrůd Corvina, Corvinone, Rondinella a Molinara. Je považováno za nejprestižnější víno oblasti Veneto a jedno z nejvýznamnějších italských velkých červených vín, píše web Taste Atlas.

Víno výjimečně dobře zraje, a přestože minimální požadovaná doba pro prestižní Amarone Riserva jsou čtyři roky, velcí výrobci nechávají víno zrát mnohem déle. Amarone je neuvěřitelně aromatické, koncentrované víno s vůní ovocných džemů, skořice, čokolády a koření.

3. místo Vinsanto

Dezertní víno z řeckého Santorini se vyrábí z hroznů Assyrtiko a Aidani sušených na slunci. Navzdory překvapivě podobnému názvu nemá toto řecké víno mnoho společného se slavnějším Vin Santo z Toskánska. Hrozny se suší na slunci přibližně čtrnáct dní a poté se fermentují a zrají.

Víno pak zraje v dubových sudech minimálně dva roky, ale většina výrobců volí delší zrání. Výsledkem je sladké a hutné víno plné chuti a bohaté vůně.

Čti na další straněČti na předchozí straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 2 z 4
Domů
Sdílet
Diskuse