Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. ledna 2024 13:19
Čas čtení 0:43
Vincenc Novák

FOTO: Vědci překvapili novými snímky Uranu a Neptunu. Planety vypadají jinak, než jsme si mysleli

FOTO: Vědci překvapili novými snímky Uranu a Neptunu. Planety vypadají jinak, než jsme si mysleli
Zdroj: University of Oxford
ČESKO VESMÍR
Uložit Uložené

Podle nového výzkumu mají planety Uran a Neptun jiné barvy, než se dosud předpokládalo. Obě planety ve skutečnosti vypadají velmi podobně.

Oba ledoví obři, jak se planetám přezdívá, byli poprvé vyfoceni během mise Voyager 2 v letech 1986 a 1989. Voyager 2 dodnes zůstává jedinou sondou, která okolo planet proletěla. Tehdy pořízené snímky zachytily Uran v bledě modré barvě, zatímco Neptun se jevil jako tmavě modrý. A právě podoba Neptunu je ve skutečnosti jiná, než jsme se učili, informuje stanice CNN

„Ačkoli známé snímky Uranu ze sondy Voyager 2 byly zveřejněny v podobě blížící se skutečným barvám, snímky Neptunu byly ve skutečnosti roztaženy a vylepšeny, a proto byly uměle příliš modré,“ říká Patrick Irwin, profesor planetární fyziky na Oxfordské univerzitě.

Doporučeno
Polární záři možná v Česku uvidíme i letos, klíčová budou dvě období Polární záři možná v Česku uvidíme i letos, klíčová budou dvě období 11. ledna 2024 18:27

Původní snímky byly nyní upraveny a je zřetelné, že Uran i Neptun mají ve skutečnosti zelenomodrý odstín. Obě planety mají také tzv. atmosférický opar, přičemž Neptun má vrstvu oparu tenčí, a proto se jeví o něco modřejší. 

Domů
Sdílet
Diskuse