Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. ledna 2024 12:00
Čas čtení 1:52
Ondřej Mrázek

Návykovější než Narcos. Na Netflix přichází seriál o Kokainové kmotře, který tě nenechá spát

Návykovější než Narcos. Na Netflix přichází seriál o Kokainové kmotře, který tě nenechá spát
Zdroj: Netflix
FILMY A SERIÁLY NETFLIX NETFLIX SERIÁLY PROGRAM NETFLIX
Uložit Uložené

Máme za sebou první dvě epizody nového seriálu od Netflixu o proslulé Griseldě Blanco. Co jsme na ně říkali?

Netflix nás před pár dny pozval na speciální projekci Griseldy v Londýně, o našem zážitku jsme napsali i reportáž, kterou si můžeš přečíst tady. Následující řádky však budeme věnovat už pouze samotnému seriálu, který pochází z rukou tvůrců původních Narcos a je v zásadě vysněným projektem hlavní herečky Sofíi Vergara. Jak tohle spojení dopadlo?

Doporučeno
VIDEO: Nástupce Narcos se blíží. Trailer na nejočekávanější seriál Netflixu v lednu slibuje velkou jízdu VIDEO: Nástupce Narcos se blíží. Trailer na nejočekávanější seriál Netflixu v lednu slibuje velkou jízdu 13. ledna 2024 8:11

Nejprve lehký kontext. Griselda Blanco, známá také jako Černá vdova nebo Kokainová kmotra, byla kolumbijská narkobaronka kontrolující značnou část amerického trhu s drogami od 70. let až někdy po začátek nového milénia. O tom, jak se dostala k moci, co ji to stálo a co ji potkalo za osud, pak vypráví stejnojmenná novinka showrunnerky Ingrid Escajeda, režiséra Andrése Baize a scenáristy Carla Bernarda.

Griselda.
Griselda. Zdroj: Netflix

Hned v úvodu si tě seriál zaháčkuje drsným pojetím, které dává jasně najevo, že navzdory účasti výše zmíněné herečky známé především ze sitcomové role Glorie Pritchett z Takové moderní rodinky to nebude zrovna dvakrát veselá podívaná. Krev, násilí a do nějaké míry explicitní obsah jsou zde přesto dávkovány s rozmyslem, takže nic nepůsobí samoúčelně ani na sílu.

Z exteriérových scén, kulis a kostýmů jde cítit obří snaha a chuť držet se co nejblíže historických reálií. Seriál tě několikrát přenese do ulic exotické Kolumbie i do sluncem zalitého Miami, aniž bys u toho jedinkrát poznal*a, že se vše točilo v Los Angeles.

Konzistentnímu pocitu pak napomáhá i fakt, že všechny epizody točil tentokrát jeden režisér, na rozdíl od Narcos, kde se vystřídalo více tvůrců a tvůrkyň. Nejvíc to přispělo zejména při vedení samotné Sofíi, která je zaprvé v roli odvážné Griseldy k nepoznání (tvůrci dopředu avizovali, že jim nešlo o to, napodobit vzhled skutečné Griseldy) a zadruhé jí tato dramatická poloha nesmírně sedí. Ať už vyjednává drogové dealy, zametá s mužskými protějšky, nebo uklidňuje své děti, že je vše v pořádku. Vergara podala v prvních dvou epizodách suverénní výkon a byla jasným tahounem téhle strhující story.

Griselda.
Griselda. Zdroj: Netflix

Téma příběhu a jakýsi rámec jsou pak od počátku jasné. Seriál pojednává o silných ženských hrdinkách, na opačné straně zákona je v centru dění chytrá policistka, jež čelí typickému sexistickému jednání ze strany kolegů, což vzhledem k zasazení do 70. let dává smysl. Především ale vypráví o tom, jak málo stačí, aby se z dobrých úmyslů stala posedlost mocí a penězi, která pak člověka chtě nechtě poznamená do takové míry, že už není návratu. V tomhle smyslu vlastně Griselda nemusí mít na konci tak daleko k Breaking Bad, kde jsme si podobnou transformaci taky dosyta užili.

Doporučeno
Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano Prošlý pas, ukradený telefon a hotel pár minut od Buckinghamu. Když tě Netflix pozve na premiéru do Londýna, řekneš ano 19. ledna 2024 14:00

Zkrátka a dobře na úvod velice slibný a překvapivě dospělý rozjezd s prvotřídní kamerou, libovým soundtrackem a sympatickým obsazením, který bychom se nebáli doporučit jak divákům nepolíbeným medellínskou ságou kolem Pabla Escobara, tak skalním fanouškům Narcos i Narcos: Mexiko. Po dvou dílech extrémně návyková Griselda má totiž solidní náběh na to, aby to chlapům pořádně natřela a ukázala, kdo je tady opravdovou queen.

Domů
Sdílet
Diskuse