Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
6. února 2024 14:09
Čas čtení 0:41
Anna-Marie Hanzlíková

Letošní Miss Roma má 12 finalistek. Kdo zabojuje o korunku romské královny krásy?

Letošní Miss Roma má 12 finalistek. Kdo zabojuje o korunku romské královny krásy?
Zdroj: Freepik/ volně k použití
OSOBNOSTI ROMOVÉ A ROMKY V ČESKU
Uložit Uložené

Dvanáct dívek z Česka a Slovenska se v červnu v Hodoníně utká o titul Miss Roma. Kdo má šanci vyhrát dvaadvacátý ročník soutěže?

Soutěž Miss Roma se koná každoročně v moravském Hodoníně. Dvanáctku soutěžících čeká soustředění v nedaleké Strážnici. Nebudou chybět disciplíny jako představení ve společenských šatech, rozhovor s moderátorem Janem Čenským nebo promenáda v plavkách.

Doporučeno
Nejlepší ochucená nealko piva v Česku. Experti rozhodli, vyhrál tvůj oblíbený nápoj? Nejlepší ochucená nealko piva v Česku. Experti rozhodli, vyhrál tvůj oblíbený nápoj? 5. února 2024 17:12

„Do letošního ročníku soutěže se přihlásilo více než 60 dívek jak ze Slovenska, tak i z České republiky, kromě toho se nám přihlásila tři děvčata žijící v Irsku,“ řekl pro server Romea.cz Miroslav Malík z organizace Romia CZ, která soutěž každoročně pořádá.

Finalistky budou muset ukázat, jak umí tradiční čardáš, a to samostatně i společně. Cílem organizujících je totiž prezentace romské kultury a tradic, které jsou podle jejich slov součástí české a slovenské identity. Vyzdvihují také, že nejde jen o nalezení nejkrásnější a nejtalentovanější romské dívky, ale také o podporu vzájemné sounáležitosti a respekt mezi romskou a neromskou společností.

Tradice soutěže začala v roce 2001, kdy se Miss Roma konala na regionální úrovni. Po třech letech se akce rozšířila na celostátní úroveň a od roku 2009 se každoročně pořádá Česko-slovenská Miss Roma, které se účastní romské dívky z Česka a Slovenska.

Domů
Sdílet
Diskuse