Únorové počasí přímo vybízí ke konzumaci polévky. Kterou si dát? Máme pro tebe pár tipů.
Gastronomický server Taste Atlas přišel s dalším žebříčkem. Tentokrát je to 100 nejlepších polévek v Evropě. V celém žebříčku se objevilo hned několik českých polévek. Najdeš tam rajskou, česnečku nebo zelňačku.
Nejprve se s námi ale podívej na top 3 evropské polívky:
3. místo
Lohikeitto pochází z Finska. Jedná se o krémovou polévku z rybího vývaru a smetany. Kromě kousků filetů z lososa jsou v polévce i vařené brambory a mrkev připravené na másle. Polévka je dochucená koprem a podává se s žitným chlebem namazaným máslem a kousky citronu.
2. místo
Żurek je tradiční polská polévka známá svou výraznou kyselou chutí. Obsahuje maso v podobě klobásy, šunky nebo slaniny. V každém regionu Polska se żurek připravuje odlišně.
1. místo
Zeama je moldavský kuřecí vývar doplněný vaječnými nudličkami a najemno nakrájenou zeleninou a bylinkami. Polévka obvykle obsahuje mrkev, cibuli, sladkou papriku, pórek, rajčata a brambory a je typicky dochucená pepřem, solí a hrstkou aromatických bylinek, jako je petržel, kopr, tymián, libeček nebo listy celeru.
České polévky v žebříčku
4. místo
V první pětici se umístila česnečka. Tradiční česká polévka se připravuje ze zeleninového vývaru. Kromě česneku obsahuje i vařené brambory, cibuli a koření, jako je majoránka, kmín, sůl a pepř. Může se podávat posypaná sýrem nebo opečenými krutonky.
24. místo
Rajská polévka se běžně připravuje z čerstvých rajčat nebo rajčatového protlaku. Dochucuje se bobkovým listem, skořicí, novým kořením nebo hřebíčkem a zahušťuje se restovanou cibulkou a moukou.