Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
8. února 2024 7:25
Čas čtení 1:47
Veronika Ábelová

Česko vede. V žebříčku evropských polévek bodovalo devětkrát, nejvýš skončila „zdravotní“ klasika

Česko vede. V žebříčku evropských polévek bodovalo devětkrát, nejvýš skončila „zdravotní“ klasika
Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k použití
GASTRO GASTRONOMIE
Uložit Uložené

Únorové počasí přímo vybízí ke konzumaci polévky. Kterou si dát? Máme pro tebe pár tipů.

Gastronomický server Taste Atlas přišel s dalším žebříčkem. Tentokrát je to 100 nejlepších polévek v Evropě. V celém žebříčku se objevilo hned několik českých polévek. Najdeš tam rajskou, česnečku nebo zelňačku.

Doporučeno
Nejlepší nealkoholická piva v Česku podle expertů: Vítěz tě překvapí. Je mezi nimi tvůj favorit? Nejlepší nealkoholická piva v Česku podle expertů: Vítěz tě překvapí. Je mezi nimi tvůj favorit? 1. února 2024 20:33

Nejprve se s námi ale podívej na top 3 evropské polívky:

3. místo

Lohikeitto pochází z Finska. Jedná se o krémovou polévku z rybího vývaru a smetany. Kromě kousků filetů z lososa jsou v polévce i vařené brambory a mrkev připravené na másle. Polévka je dochucená koprem a podává se s žitným chlebem namazaným máslem a kousky citronu.

Lososová polévka.
Lososová polévka. Zdroj: Flickr/ Amy Sept/ volně k užití

2. místo

Żurek je tradiční polská polévka známá svou výraznou kyselou chutí. Obsahuje maso v podobě klobásy, šunky nebo slaniny. V každém regionu Polska se żurek připravuje odlišně. 

Żurek.
Żurek. Zdroj: Flickr/ Ian Kershaw/ volně k užití

1. místo

Zeama je moldavský kuřecí vývar doplněný vaječnými nudličkami a najemno nakrájenou zeleninou a bylinkami. Polévka obvykle obsahuje mrkev, cibuli, sladkou papriku, pórek, rajčata a brambory a je typicky dochucená pepřem, solí a hrstkou aromatických bylinek, jako je petržel, kopr, tymián, libeček nebo listy celeru.

České polévky v žebříčku

4. místo

V první pětici se umístila česnečka. Tradiční česká polévka se připravuje ze zeleninového vývaru. Kromě česneku obsahuje i vařené brambory, cibuli a koření, jako je majoránka, kmín, sůl a pepř. Může se podávat posypaná sýrem nebo opečenými krutonky.

Česnečka.
Česnečka. Zdroj: Flickr/Kirk K/volně k užití

24. místo

Rajská polévka se běžně připravuje z čerstvých rajčat nebo rajčatového protlaku. Dochucuje se bobkovým listem, skořicí, novým kořením nebo hřebíčkem a zahušťuje se restovanou cibulkou a moukou. 

Rajská polévka.
Rajská polévka. Zdroj: Unsplash/Nathan Dumlao/volně k použití
Čti na další straně
Článek pokračuje na další straně
Strana 1 z 3
Domů
Sdílet
Diskuse