Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. února 2024 12:35
Čas čtení 1:04
Veronika Ábelová

Používáš tyhle věty? Podle psycholožky nejčastěji ničí partnerský vztah

Používáš tyhle věty? Podle psycholožky nejčastěji ničí partnerský vztah
Zdroj: Pexels/Timur Weber/volně k užití
ZDRAVÍ SPOLEČNOST VZTAHY
Uložit Uložené

Mnoho nezdravých vztahů je podporováno špatnou komunikací mezi partnery*partnerkami. Harvardská psycholožka s dlouholetou praxí zjistila, jaké jsou nejhorší způsoby komunikace ve vztahu.

Harvardská psycholožka Cortney S. Warren strávila dvacet let prací s páry a zjistila, že nejškodlivějším způsobem komunikace s partnerem je pohrdání.

Doporučeno
Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? Tohle je 10 nejoblíbenějších psích plemen v Česku. Je mezi nimi i tvůj mazlíček? 18. února 2024 15:51

Pohrdání je přesvědčení člověka o tom, že je bezcenný. Když ve vztahu člověk pohrdá svým partnerem, má pocit, že ho může zesměšňovat, ponižovat nebo mu ubližovat. Nejčastější věta, která stojí za zničením mnoha vztahů, je „Přál*a bych si, abychom se nikdy nepotkali“. Další věty, u kterých se pohrdání objevuje, jsou například „Zničil*a jsi mi život“ nebo „Nikdo jiný by tě nechtěl“. Mezi další projevy pohrdání se řadí různá gesta, odmítavý fyzický postoj nebo dramatické protočení očí.

To všechno vede k ponižování partnera nebo partnerky a vytvoření nadřazeného postavení ve vztahu. Pohrdání může zničit pevné základy zdravého vztahu a vést k nespokojenosti. Pokud cítíš k partnerce nebo partnerovi opovržení, existují možnosti, jak se zachovat vhodně a vztahu tím neuškodit.

hádka, domáce násilie
Zdroj: Pexels/Mart Production/volně k užití

Zabránit špatné dynamice vztahu můžeš rozvážností. V případě, že se cítíš nějak emociálně rozrušený*rozrušená, si předem promysli, jak partnerovi nebo partnerce odpovíš. Další možností je přijetí odpovědnosti za své činy a chování v nefungujícím vztahu. Důležitou vlastností ve vztahu je také umět se upřímně omluvit, když partnerovi nebo partnerce ublížíš tím, co řekneš.

Doporučeno
Tohle jsou nejlepší čaje světa. V žebříčku zabodovalo i Česko Tohle jsou nejlepší čaje světa. V žebříčku zabodovalo i Česko 18. února 2024 16:40

V partnerských neshodách je vhodné využít produktivní argumentace a vše komunikovat se vzájemným respektem k druhému. Posledním radou k tomu, jak si vybudovat zdravější vztah, je uvědomit si, proč jste se s druhou polovičkou dali dohromady. 

Psycholožka Cortney S. Warren nejčastěji dává lidem v párech radu, aby se snažili být vděční. Při neshodách ve vztahu je vždy možnost se z nich ponaučit. Radí také, že je důležité hledat v partnerských neshodách něco pozitivního, co si z nich můžete odnést.

Domů
Sdílet
Diskuse