Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. března 2024 14:48
Čas čtení 0:34
Vincenc Novák

Piješ kávu? Vědecký tým přišel se zásadním zjištěním, jak dva šálky denně mohou člověku pomoct

Piješ kávu? Vědecký tým přišel se zásadním zjištěním, jak dva šálky denně mohou člověku pomoct
Zdroj: Unsplash/Radek Grzybowski/volně k užití
ČESKO KÁVA
Uložit Uložené

Lidé, kteří pijí dva až čtyři šálky kávy denně, mají mnohem nižší riziko návratu rakoviny střev. Tvrdí to nová studie, která podle vědců přináší velmi důležitá zjištění.

Studie, o které informoval deník The Guardian, byla provedena v Nizozemsku na 1719 pacientech s rakovinou střev. Vědci během výzkumu zjistili, že ke snížení rizika opakování onemocnění stačí pouhé dva šálky kávy denně. 

Podle odborníků jsou tato zjištění velmi slibná. Pokud se výsledky studie potvrdí, mohou být pacienti s rakovinou povzbuzováni k pití kávy. „Doufáme však, že toto zjištění je reálné, protože se zdá být závislé na dávce – čím více kávy se vypije, tím větší je účinek,“ uvedla pro The Guardian vedoucí výzkumného týmu Ellen Kampman. 

Doporučeno
Rakovina tlustého střeva u mladých lidí je na vzestupu. Diagnózu jsem si ve 25 letech vyslechla i já Rakovina tlustého střeva u mladých lidí je na vzestupu. Diagnózu jsem si ve 25 letech vyslechla i já 27. ledna 2024 9:00

Rakovinou střev ve Velké Británii každoročně onemocní přibližně 43 tisíc lidí, z nichž asi 16 500 onemocnění podlehne. Nemoc se během života vrací u každého pátého člověka. V současnosti existují přesvědčivé důkazy o tom, že pití kávy snižuje také riziko vzniku rakoviny jater a dělohy. Podle některých náznaků platí totéž i pro rakovinu úst, hltanu, hrtanu či kůže. 

Domů
Sdílet
Diskuse